Ομιλία Mίκη Θεοδωράκη στην Αργυρούπολη & σχόλιο Θεοδωρακισμού



Αγαπητοί αναγνώστες,
Σε συνέχεια της ανάρτησης της Ομιλίας του Μίκη Θεοδωράκη στο Βελλίδειο, παραθέτουμε άλλη μια πολύ σημαντική και επίκαιρη ομιλία, εκείνη της Αργυρούπολης, που έγινε στις 5/2/2011 στο πολιτιστικό κέντρο ''Μίκης Θεοδωράκης'' και είχε τον τίτλο ''Για το Ιδεολογικό μας στίγμα''.

Σε εκείνη την ιστορική και επίκαιρη συνάμα ομιλία, ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε τα 6 απ' τα 10 μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής της ΣΠΙΘΑΣ, τον Γιώργο Κασιμάτη, τον Γιώργο Καραμπελιά, τον Βασίλη Φίλια, τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο, τον Δημήτρη Αλευρομάγειρο και τον Νίκο Κούνδουρο.

Τα παραπάνω μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής της ΣΠΙΘΑΣ ήταν όλοι άνθρωποι με αξία, γνώση, υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση – ο καθένας στον τομέα του - και αυξημένη διάθεση προσφοράς. 

Με την πάροδο του χρόνου δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη από αυτούς έμεινε πιστός μόνον ο Γιώργος Κασιμάτης.

Δυστυχώς για το Κίνημα, στην πορεία του πατριωτικού - αντισυστημικού και αντιμνημονιακού μας αγώνα, τα υπόλοιπα μέλη της τότε Συμβουλευτικής Επιτροπής, είτε λιποψύχησαν απ' τον αγώνα και αποχώρησαν, είτε προέβησαν σε φραξιονιστικές ενέργειες ενάντια στο Κίνημα, είτε δεν μπόρεσαν (ή δεν θέλησαν) να προσφέρουν τα αναμενόμενα και εκ των πραγμάτων έμειναν στο περιθώριο.

Σε εκείνη την ιστορική ομιλία ο Μίκης Θεοδωράκης ανέλυσε και κατέστησε σαφή τον αντισυστημικό, επαναστατικό και εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα του Κινήματος της ΣΠΙΘΑΣ, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους ήταν (και παραμένει) αδύνατον να προέλθει πατριωτική και ριζοσπαστική λύση απ' το υπάρχον οργανωμένο σύστημα εξουσίας και απ' τις διαδικασίες που αυτό ορίζει.

Στο τέλος της ομιλίας αυτής εξέφρασε για πρώτη φορά την άποψη ότι μόνο ένα οργανωμένο και ενωμένο πλειοψηφικό μέτωπο αναγεννητικών δυνάμεων που θα έχει την παλλαϊκή στήριξη των ανεξάρτητων πολιτών, θα είναι σε θέση να ανατρέψει τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων του λαού, σε θετικό και νικηφόρο.

Σε αυτό τον στόχο και σε αυτήν την προσπάθεια κινήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης καθ' όλη την πορεία της δράσης του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών – ΣΠΙΘΑ: Στην δημιουργία του Μετώπου.

Οι απόψεις αυτές διατυπώθηκαν απ' τον Μίκη Θεοδωράκη όχι μια, αλλά δεκάδες φορές σε ομιλίες και αρθρογραφία του.

Μέσα στην διάρκεια του χρόνου που πέρασε, απ' το 2010 έως σήμερα, οι απόψεις αυτές επιβεβαιώνονται πλήρως απ' τα πράγματα.

Αν υποθετικά λάβουμε υπόψη ότι η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Public Issue για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών που παρουσιάστηκε στις 14/3 είναι έγκυρη, τότε από αυτήν βγάζουμε κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει σε ψήφους και εκλογική δύναμη τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην Ελληνική κοινωνία εξαιτίας της πολιτικής των μνημονίων και της Τρόικα. Έρχεται ίσος σε ποσοστό με την ΝΔ.

Δεύτερον, το σύστημα ρίχνει στο παιχνίδι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη, περιλαμβάνοντάς το στις δημοσκοπήσεις και στην δημόσια συζήτηση των μεγάλων καναλιών. Το χρησιμοποιεί δε έξυπνα ως εφεδρεία, απέναντι στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και προσπαθεί να εμποδίσει.

Τρίτον και σημαντικότερο, ένα ποσοστό τη τάξης του 40%, ίσως και πολύ παραπάνω, είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος. Είναι το τεράστιο κομμάτι του Ελληνικού λαού που δεν βλέπει λύση απ' το υπάρχον σύστημα, απ' τις διαδικασίες του και απ' τα υπάρχοντα κόμματα, είτε είναι κόμματα της αντιπολίτευσης είτε είναι κόμματα της συμπολίτευσης και κόμματα εν δυνάμει εξουσίας.

Σε αυτό το πολύ σημαντικό τρίτο στοιχείο βασιζόταν η ανάλυση του Μίκη Θεοδωράκη για το Μέτωπο. Αυτό το 40% και πλέον του λαού που δεν βλέπει λύση απ' το υπάρχον σύστημα, θα ήταν η μαγιά για να δημιουργηθεί το μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο των ανεξάρτητων λαϊκών αναγεννητικών δυνάμεων.

Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε και τις δυο φορές που ο Μίκης Θεοδωράκης προσπάθησε να δώσει σάρκα και οστά στο ελπιδοφόρο αυτό Μέτωπο (ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ), τον Φεβρουάριο του 2012 και στα τέλη του 2013.

Και τις δυο φορές η προσπάθεια αυτή τορπιλίσθηκε, προδόθηκε και απεμπολήθηκε. 

Λυπούμαστε για την εξέλιξη αυτή. 

Κατηγορούμε τους υπευθύνους αυτής της διάλυσης ως τους μεγάλους ιστορικούς υπαίτιους για την προδοσία και την μη ευόδωση του μεγάλου οράματος του Μίκη Θεοδωράκη. Το μεγάλο αυτό ιστορικό λάθος θα τους κυνηγάει για πάντα. 

Λυπούμαστε που κάποιοι θέλησαν και προσπάθησαν (και κατάφεραν) να καταστήσουν την ΣΠΙΘΑ ένα μικρό και περιχαρακωμένο στον αντιεξουσιαστικό χώρο Κίνημα. Λυπούμαστε και για τους αφελείς που τους στήριξαν.

Λυπούμαστε για εκείνους που κατάφεραν να μετατρέψουν την ΣΠΙΘΑ από ένα μεγάλο οργανωμένο Κίνημα με όργανα, ηγεσία, μέλη και προοπτική, σε ένα περιθωριακό αναρχικό γκρουπούσκουλο των Εξαρχείων.


ΥΓ:  "Κι έτσι στη νύχτα σου δοσμένος σπουδαία πράγματα ν’ ακούς / και νά `σαι πάλι προδομένος με σκοτεινούς μηχανισμούς."
          

Κώστας Τριπολίτης


Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού

Σχόλια

  1. Επιτέλους, η αλήθεια στο Φως, τα παθήματα μαθηματα και συνέχεια στον Αγώνα!

    Θεοδωρακιστής
    Μελος ΣΠΙΘΑΣ ΜΑΡΚΌΠΟΥΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δικός μας ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, λέγεται ΜΙΚΗΣ και τέθηκε απέναντι από το Σύστημα, γιατί είναι πατριώτης. ΑΝ ήταν ... Σταύρος, θα τον καλούσαν από την 1/12/2010 συνεχώς στα κανάλια... Θεοδωράκηδες υπάρχουν πολλοί. Μίκης όμως, αναμφισβήτητα μόνον ένας !!

    Α.Ρ.Η.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.