Το μεγάλο όραμα του Μίκη Θεοδωράκη - του Νίκου Ρίγγα

 
Ο Νίκος Ρίγγας
Στις 3/12/2013 η Ακαδημία Αθηνών αναγόρευσε ως επίτιμο μέλος της το Μίκη Θεοδωράκη. Η πολύ καθυστερημένη αυτή αναγνώριση του παγκόσμιου αυτού Έλληνα δημιουργού προκαλεί εύλογα το σχετικό ερώτημα της καθυστέρησης. Μοιάζει σαν να του δόθηκε με συγκατάβαση, λόγω της μεγάλης του ηλικίας.

Ο Μίκης όμως, αδιαφορώντας για τις περγαμηνές και τα στεφανώματα, και βαθιά ανήσυχος για τη δίνη των κινδύνων μέσα στην οποία βυθίστηκε η πατρίδα μας, άδραξε την ευκαιρία για να καταθέσει με πάθος, αγωνία και προοπτική στην Ακαδημία το μεγάλο του όραμα, με το οποίο η πατρίδα μας θα μπορεί να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της.

Χρησιμοποιώ συνειδητά τη λέξη πατρίδα, γιατί όποιος αγαπάει βαθιά, άδολα, πολιτισμικά και δημιουργικά τη χώρα του τότενες αγαπάει το ίδιο και όλες τις άλλες πατρίδες της οικουμένης. Άπλωσε λοιπόν το όραμά του στο πρώτο πνευματικό ίδρυμα της πατρίδας μας, που είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κηρυχτεί ουδέτερη χώρα και ταυτόχρονα να γίνει παγκόσμιο κέντρο όλων των πολιτισμών της γης, καθώς και τόπος συνάντησης για όλες τις νεολαίες του κόσμου.

Σκοπός αυτού του οράματος είναι η ειρήνη, ο αθλητισμός και πολιτισμός όλης της γης. Μ' αυτό τον τρόπο θα καλλιεργείται και θα εμπεδώνεται η οικουμενικότητα, που θα έχει για στόχο την συναδέρφωση των λαών, την κατάργηση των πολεμικών μέσων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και τη λειτουργία ενός ιστού, πάνω στον οποίο θα πλέκονται όλοι οι πολιτισμοί, με απώτερη επιδίωξη να πλεχτεί στο μέλλον ένας ενιαίος οικουμενικός και ανθρωποκεντρικός πολιτισμός, που θα δημιουργείται απ' όλους αντάμα τους ανθρώπους της υφηλίου.

Κέντρο αναφοράς, αφετηρίας και λυδίας λίθου αυτού του οράματος θα είναι ο άνθρωπος και η δωρεά της ζωής του από τη φύση. Τόνισε επίσης ότι ο τόπος ετούτος με την Ακρόπολη, τους Δελφούς, την Ολυμπία, την Επίδαυρο, τη Δωδώνη, το Δίο, τους Φιλίππους και τόσων άλλων αρχαιολογικών Μνημείων, όπου θα λειτουργούν οι αμφικτυονίες της ειρήνης, ο αθλητισμός της παγκόσμιας νεολαίας, το αρχαίο και νέο θέατρο και κυρίαρχα ο παγκόσμιος πολιτισμός και η συναδέλφωση όλων των λαών, θα μεταπλαστούν σε ευεργέτρα δύναμη που θα ευεργετεί αέναα τους οικουμενικούς ανθρώπους με επεξεργασμένο ποιοτικό εσωτερικό πλούτο!

Είπε ακόμη ότι μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο δημιουργήθηκε ένας μονοδιάστατος άνθρωπος που στηρίχτηκε στον δήθεν ορθολογισμό και κατάληξε στο να γίνει πνευματοκτόνος! Κι αυτό επειδή αδιαφόρησε για τη συλλειτουργία του ορθολογισμού με την υπερβατικότητα, δηλαδή την αρμονική συνύπαρξη και συλλειτουργία του Απόλλωνα και του Διονύσου.

Είπε επί πλέον για τη συσσώρευση του παγκόσμιου πλούτου σε λίγους ανθρώπους που κυριάρχησαν σ' όλες τις χώρες, με αποτέλεσμα να κυβερνούν πια με βία, μίσος και αίμα σ' όλη τη Γη. Είπε τέλος πως με το όραμα της οικουμενικής ειρήνης, του παγκόσμιου πολιτισμού και της συναδέλφωσης όλων των λαών θα παραμεριστεί και θα εξαφανιστεί μες το χρόνο η αποτρόπαιη παγκοσμιοποίηση, που τόσα δεινά έχει επιφέρει σ' όλους τους λαούς μέσα από την ασύδοτη αγορά , τους διεθνείς τοκογλύφους, το ανέλεγκτο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα Μ.Μ.Ε. και τους ατέλειωτους πόλεμους με την ωμή βία, τα οποία όλ' αυτά μόνο και μόνιμο σκοπό έχουν το χρήμα, το κέρδος δηλαδή πάνω απ' τον άνθρωπο.

Ο Μίκης περίγραψε με μαύρα χρώματα την εθνική, την οικονομική, την πολιτική και την πολιτιστική κατάσταση της χώρας μας και τόνισε επί πλέον ότι η ευλογία του κάλλους, του πλούτου και του ιστορικού πολιτισμού της μετατράπηκε σε κατάρα που μας οδηγεί ενδεχομένως σε καταστροφή. Διατύπωσε λοιπόν αυτό το όραμά του στην Ακαδημία Αθηνών, που είναι το κορυφαίο πνευματικό Ίδρυμα της πατρίδας μας, και κάλεσε το Προεδρείο και τα μέλη της να μελετήσουν την πρόταση αυτή και με το κύρος της να μπολιάσει όλο τον πνευματικό κόσμο και όλο το λαό μας, ώστε στη συνέχεια ν' απλωθεί η πρόταση στη διεθνή κοινωνία και τα παγκόσμια φόρα, με τελικό σκοπό να τεθεί το αίτημα αυτό ενώπιον του Ο.Η.Ε., απ' τον οποίο να ζητηθεί επίσημα η πραγμάτωση αυτού του μεγάλου και ευεργετικού οράματος.

Δυστυχώς, η Ακαδημία Αθηνών δεν έδωσε καμία σημασία στο αίτημα αυτό και προφανώς το έθεσε στο αρχείο της. Φανέρωσε έτσι ότι μάλλον καθεύδει στην αγκαλιά του Μορφέα! Αυτή η στάση δείχνει ανευθυνότητα, έλλειψη ευαισθησίας, αδιαφορία και εφησυχασμό, που όλα αυτά όμως δημιουργούν εύλογα οργή, σκεπτικισμό, ερωτήματα και ανησυχία.

Μετά από αυτή την καταδικαστέα αδιαφορία της Ακαδημίας Αθηνών πρέπει όλες οι Πολιτισμικές Ενώσεις, Εταιρίες, Σύλλογοι, με πρώτη την ιστορική Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών να πάρουν αποφασιστικά κι από κοινού το όραμα αυτό στις προθήκες της πατριωτικής συνείδησης του κάθε μέλους τους και να επιχειρήσουν να απλώσουν σ' όλο το λαό μας, σ' όλη τη γη και σ' όλα τα διεθνή πολιτισμικά φόρα της οικουμένης (ΟΥΝΕΣΚΟ, Ο.Η.Ε. κ.α.), το πανανθρώπινο αυτό όραμα της ειρήνης, του αθλητισμού και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Αυτό το όραμα δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να το σαρκωθεί και να το επιδιώξει με γιγάντιες και παγκόσμιες προσπάθειες όλος ο λαός μας, με τη βεβαιότητα ότι θα το πετύχουμε. Αν όμως λιποψυχήσουμε και υποταχτούμε, τότενες αύριο η τραγωδία που θα βιώνουν οι γενιές της χώρας μας που έρχονται θα είναι γεωγραφικοί ακρωτηριασμοί της Ελλάδας, εκμετάλλευση των πλούτων της από το παγκόσμιο καπιταλιστικό κατεστημένο, υποταγή και εξαθλίωση των Ελλήνων και παραμερισμό του πολιτισμού μας.

Ε, σε τυχόν τέτοια καταστροφική εξέλιξη, τότες οι διαχρονικοί κατιόντες μας δικαιολογημένα θα μας στέλνουν νοερά ανθοδέσμες από ανεστραμμένες παλάμες ανοιχτών δαχτύλων! Και εύλογα σε μια τέτοια οδυνηρή κατάσταση σ' όλους εμάς τους σημερινούς Έλληνες και ιδιαίτερα στα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, θα ταιριάζουν ετούτοι οι οργισμένοι, περιεκτικοί, δίκαιοι και καταδικαστικοί στίχοι μου:


Αν θέλεις Έλληνα να βρεις
και να φτύσεις το φταίχτη
της συνεχιζόμενης τραγωδίας σου
φτύσε κόντρα στον άνεμο…


Νίκος Ρίγγας, επίτιμος δικηγόρος
 
Πηγή: tanea.gr

Σχόλια