Μίκης Θεοδωράκης: Προτείνω «μπίζνες»

"Προτείνω «μπίζνες», για να μιλήσω τη γλώσσα της εποχής μας σε ισότιμη βάση, με γνώμονα το κοινό συμφέρον."



Από ένα παλαιότερο κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου το υστερόγραφο απευθυνόταν το 2012 σε μέλη της Σπίθας, διαβάζουμε τα παρακάτω:

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Κ.Α.Π:

Η πρότασή μου σχετικά με τη δημιουργία Κοινοπραξιών δεν έχει σχέση με δάνεια, βοήθεια κλπ. αλλά αποβλέπει σε οικονομικές συμφωνίες με κανονικούς εταίρους και όχι με ληστές από κάθε άποψη. Όχι μόνο με τους ατελείωτους και αβάσταχτους τόκους και χρεολύσια που μας γονατίζουν επί δύο και πλέον αιώνες αλλά ακόμα Ληστές της Δημοκρατίας (βλ. Χούντα) και της Εθνικής Ανεξαρτησίας (βλ. Μνημόνιο).

Προτείνω «μπίζνες», για να μιλήσω τη γλώσσα της εποχής μας σε ισότιμη βάση, με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Η προβολή της Ρωσίας όπως είπα και στην ομιλία μου στην Κ.Ε., γίνεται για καθαρά πολιτικούς λόγους, τους οποίους εξήγησα. Αυτές οι προτεινόμενες κοινοπραξίες μπορεί να γίνουν με οποιαδήποτε χώρα Δύσης, Ανατολής, Βορρά ή Νότου, φτάνει να μπορούν. να θέλουν και οι προσφορές τους να είναι συμφέρουσες για μας.

Το πρόβλημά μας είναι να γλιτώσουμε από το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν» και να καταφέρουμε να ανήκουμε μόνο στον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να συνάπτουμε σχέσεις σύμφωνα με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Μίκης Θεοδωράκης

Εκεί κατά την γνώμη μας βρίσκεται η "οδός" για την απελευθέρωση της Ελλάδας απ' τα δεσμά των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και του χρέους. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και θα κατακτήσει οριστικά την εθνική της Ανεξαρτησία.

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού


Σχόλια