Το Χρυσό Μετάλλιο από τη Δημοκρατία της Σερβίας στον Μίκη Θεοδωράκη



Τιμητικές διακρίσεις στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και στη δημοσιογράφο και βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, για την προσφορά τους στα κοινά και στο χώρο του πολιτισμού, απονεμήθηκαν από την Δημοκρατία της Σερβίας. Η απονομή έγινε σήμερα το απόγευμα (σ.σ.: 22/6) σε μια λιτή και σεμνή τελετή στην πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σερβίας και οι τιμητικές διακρίσεις παραδόθηκαν από τον Ν. Tenjovic, ειδικό απεσταλμένο του Πρόεδρου της Σερβίας.

Όπως σημείωσε ο Μπράνκο Λαζάρεβιτς, επιτετραμένος της πρεσβείας της Σερβίας στην Αθήνα, στις δύσκολες στιγμές της γειτονικής χώρας, αν και δεν τους ζητήθηκε προσέφεραν συμπαράσταση κι αλληλεγγύη.

Στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση για λόγους υγείας, απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο. Τη διάκριση παρέλαβε εκ μέρους του ο βιογράφος του, Γ. Σγουράκης, ο οποίος διάβασε και τον χαιρετισμό του Μ. Θεοδωράκη, στον οποίο μεταξύ άλλων σημείωνε: «Με τη χώρα σας και το λαό σας με συνδέουν στενότατοι δεσμοί εδώ και πολλές δεκαετίες. Τόσο πολιτικοί όσο και καλλιτεχνικοί. Φυσικά ξεχωρίζω την επίσκεψή μου στο Βελιγράδι την εποχή των βομβαρδισμών και τις δυο συναυλίες του συμφωνικού Ζορμπά ... Εύχομαι να μπορέσουν κάποτε οι λαοί μας να ζήσουν χωρίς προβλήματα, κύριοι της τύχης τους, με ομόνοια και ειρήνη».

Η Λ. Κανέλλη, στην οποία απονεμήθηκε το Αργυρό Μετάλλιο, δήλωσε ανάμεσα στα άλλα: «Σου αλλάζει τη ζωή να βλέπεις ένα λαό πιασμένο χέρι - χέρι να υπερασπίζεται τις γέφυρες και τη ζωή του. Σου αλλάζει τη ζωή και την αντίληψη για τη δικαιοσύνη του σύγχρονου κόσμου, όταν έχεις σταθεί να υπερασπιστείς το λαό της Σερβίας στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης». Και συνέχισε., αναφέροντας ότι όσο οι Σέρβοι ήταν στο δρόμο και πάλευαν, χιλιάδες λαού στην Ελλάδα με πρωτοπόρους το ΚΚΕ και τα μέλη του, ήταν και αυτοί στο δρόμο. Και κατέληξε λέγοντας ότι η φιλία και η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λόγια, αλλά πράξη του χθες, του σήμερα και του αύριο στα Βαλκάνια.

Πηγή: 902.gr

Σχόλια

  1. Η Κυρία Κανέλλη στην ραδιοφωνική εκπομπή της,ποτέ δεν έχει βάλει ένα τραγούδι του Μίκη.Στο παρελθόν είχε κάνει αφιέρωμα στον Ρίτσο και δεν άκουσα ούτε ένα τραγούδι του Μίκη. Συγχαρητήρια Κυρία Κανέλλη για το Αργυρό Μετάλλιο,αλλά ο Σύντροφος Μίκης πήρε το Χρυσό.Πως τα φέρνει η ζωή.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.