ΠΟΛΕΜΟΣ; ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ! - Σειρά εκδηλώσεων στο Μόναχο, με την παρουσίαση του Μαουτχάουζεν και της 3ης Συμφωνίας

Στο Μόναχο, σήμερα (19/2) και αύριο (20/2) "ανεβαίνουν" δύο ελληνογερμανικές μουσικές θεατρικές παραστάσεις, αφιερωμένες στα ατιμώρητα ναζιστικά εγκλήματα που διεπράχθησαν στις 16.08.1943 εις βάρος των 317 άοπλων κατοίκων στο Κομμένο Άρτας. 

Η σημερινή και αυριανή παράσταση αποτελούν τον πρώτο σταθμό μιας πολιτιστικής σειράς που είναι αφιερωμένη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα συνεχιστεί με το έργο των Μίκη Θεοδωράκη-Ιακώβου Καμπανέλλη "Μάουτχαουζεν", σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα του Μονάχου, την εβραϊκή κοινότητα και τον αυστριακό εκδοτικό οίκο που μετέφρασε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, ενώ οι παραγωγοί ευελπιστούν να φτάσει στο αποκορύφωμά της με την 3η συμφωνία ή/και το Requiem του Μίκη Θεοδωράκη!

"Οι παραπάνω εκδηλώσεις, οι οποίες απευθύνονται στους 30.000 Έλληνες και τους Φιλέλληνες της περιοχής αποτελούν μέρος της πολιτιστικής διπλωματίας, μέσα από την οποία θα ανακτήσουμε την περηφάνια μας ως λαός, ακολουθώντας την προτροπή του Μίκη Θεοδωράκη: «Πρέπει να δεις, πρέπει να γίνεις, αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά». ", μας ανέφερε σε σχετική επικοινωνία μας η διοργανώτρια των εκδηλώσεων και εκδότρια του περιοδικού "Jopa-news", Ιωάννα Παναγιώτου-Μάμαλη.

ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ!


Στο Μόναχο της Γερμανίας θα ταξιδέψει το Κομμένο και ο ματωμένος γάμος της Αλεξάνδρας. Στις 19 και 20 Φλεβάρη οργανώνονται από την εταιρεία εκδηλώσεων JOPA ARTS, το λογοτεχνικό καφενείο Μονάχου και από το ελληνογερμανικό περιοδικό Drachme σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Συλλόγων Μονάχου, την Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου και γερμανικούς φορείς αλληλεγγύης για την Ελλάδα, μια σειρά από ελληνογερμανικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το έγκλημα πολέμου της Βέρμαχτ στο Κομμένο και αποδίδουν τιμή στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, με κορύφωση τη νύφη Αλεξάνδρα και το ματωμένο της γάμο. Την Ελληνική παράσταση (20.02) θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Εβραϊκής κοινότητας Charlotte Knobloch, επιζήσασα του ολοκαυτώματος.

Έπειτα από σκληρή δουλειά οχτώ μηνών, η εκδήλωση στηρίζεται επίσημα και από το γερμανικό κράτος.

Το δρώμενο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» που αναφέρεται στην πραγματική και ανατριχιαστική ιστορία του ματωμένου γάμου της Αλεξάνδρας Μάλλιου, όπου οι ναζιστές εκτέλεσαν όλους τους καλεσμένους ως αντίποινα για τη δράση αντιστασιακών στην περιοχή.

Την ελληνική παράσταση επιμελείται η Θεατρολόγος Ηρώ Κωστράκη, ενώ η γερμανική ντύνεται μουσικά από τον Günter Baby Sommer, ο οποίος έγραψε με συγκίνηση τη Μουσική για το Κομμένο (Songs for Kommeno) όταν ενημερώθηκε ότι η ημερομηνία γέννησής του σχεδόν συμπίπτει με την ημέρα που τα μάτια 317 αθώων ανθρώπων αντίκρισαν τις αδιανόητες θηριωδίες της Βέρμαχτ.

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού/Theodorakism

Σχόλια