Στέφανος Κορκολής: Παίζοντας πιάνο στο σπίτι που έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης στον Πύργο!



Έντονα ήταν τα συναισθήματα που ένιωσε ο Στέφανος Κορκολής νωρίς το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα μετά το συναυλιακό διήμερο στο θέατρο "Απόλλων". Αποδεχόμενος, με ευγένεια, την σχετική πρόσκληση που του έγινε, ο καλλιτέχνης επισκέφθηκε το σπίτι που έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης κατά την παραμονή του στον Πύργο (1938-1939).

Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε τα παιδικά-εφηβικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της Επαρχίας ως γιός δημοσίου υπαλήλου λόγω των συχνών μεταθέσεων που έπαιρνε ο πατέρας του. Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης πέρασε αυτά τα δυο χρόνια ως κάτοικος Πύργου μένοντας στην συμβολή των οδών Περικλέους και Κολοκοτρώνη (σ.σ. κάτω από το λόφο του Επαρχείου), κάτι που ελάχιστοι κάτοικοι στην πρωτεύουσα της Ηλείας γνωρίζουν.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα διώροφα αρχοντικά της πόλης, που χτίστηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια. Κατοικείται από γενιά σε γενιά και ανακαινίστηκε πρόσφατα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πόλη του Πύργου, τον Μάρτιο του 1993. Σήμερα κατοικούν σ’ αυτό, οι οικογένειες του δικηγόρου Πάνου και Γεωργίας Σπηλιοπούλου, καθώς και των παιδιών τους, Δημήτρη Κορίζη και Μαρίας Σπηλιοπούλου.

Στο χώρο του δημιουργούν καλλιτεχνικά, κατά μία ευτυχή συγκυρία, ο Γιάννης και οΔημήτρης Κορίζης, που απεύθυναν -μέσω του διοργανωτή των δυο συναυλιών Χρήστου Τσατσαμπά- στον Στέφανο Κορκολή την πρόσκληση να το επισκεφθεί και να δεί ιδίοις όμμασι το χώρο όπου συνέθεσε τα πρώτα του έργα ο Μίκης Θεοδωράκης. Ως πρεσβευτής της μουσικής του Θεοδωράκη, πλέον, ο Στέφανος Κορκολής χάρηκε ιδιαίτερα και απάντησε θετικά στην πρόσκληση (σ.σ. "είναι χρέος μου"... τόνισε), κι έτσι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής επισκέφθηκε την οικία (σ.σ. συνοδευόμενος από την ταλαντούχα τραγουδίστρια Σοφία Μανουσάκη), όπου οι σημερινοί κάτοικοι της τον υποδέχθηκαν θερμά...

Η επίσκεψη του Στέφανου Κορκολή στον χώρο που έζησε ο Μίκης, ήταν φορτισμένη συναισθηματικά, ιδιαίτερα όταν ο ίδιος κάθισε στο πιάνο και έπαιξε τραγούδια του Μίκη, με τη συνοδεία της φωνής της Σοφίας Μανουσάκη... "τα συναισθήματα ήταν μοναδικά. Έχω συναντηθεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές φορές με τον Μίκη, όμως η παρουσία μου στο χώρο όπου έζησε στον Πύργο, ήταν πραγματικά κάτι μοναδικό"... δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΑΤΡΙΣ η επόμενη συνάντηση στον ίδιο χώρο αλλά και η επόμενη επίσεψη του Στέφανου Κορκολή στον Πύργο (σ.σ. στον τόπο του όπως ο ίδιος δηλώνει), δεν θα αργήσει...


Σχόλια