Το χρυσάφι του Μίκη από τον Κορκολή και τη Μανουσάκη



Μια πολύ ελπιδοφόρα για το μουσικό μέλλον της χώρας απονομή χρυσού δίσκου έγινε εχθές στον Ιανό. Η διπλή κασετίνα «Συνάντηση ΙΙ» με σχεδόν άγνωστα έργα του Μίκη Θεοδωράκη με τη σπουδή και φροντίδα του Στέφανου Κορκολή και την ερμηνεία της Σοφίας Μανουσάκη, μόλις μετά από ενάμισι μήνα κυκλοφορίας έγινε χρυσή, σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση στους συντελεστές της.


Ο χώρος πολιτισμού του Ιανού γέμισε ασφυκτικά από τον κόσμο που αγάπησε αυτή τη δουλειά, καταχειροκροτώντας από την αρχή έως το τέλος τους καλλιτέχνες. Πρώτος μίλησε εκ μέρους του Ιανού ο Νίκος Θρασυβούλου, ενώ στη συνέχεια ο έμπειρος και έγκριτος Γιώργος Β. Μονεμβασίτης μίλησε αναλυτικά για τα τρία έργα που συμπεριλαμβάνονται στη «Συνάντηση ΙΙ». Αρχικά στάθηκε στους «Χαιρετισμούς» που γράφτηκαν ανάμεσα στο 1978 και στο 1981 από τον Μίκη και μετά στον κύκλο «Μια θάλασσα γεμάτη μουσική» σε ποίηση Δήμητρας Μαντά που «ευτύχισε» να κυκλοφορήσει μόνο στη Γαλλία και είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται στη χώρα μας. Στο τέλος αναφέρθηκε στη «Μικρή σουίτα» για πιάνο που κλείνει μοναδικά τη διπλή αυτή δουλειά, αποδοσμένη μοναδικά από τον Κορκολή, εκπλήσσοντας ακόμη κι εκείνους που γνωρίζουν πολύ καλά τα έργα του Θεοδωράκη.

Ο Στέφανος Κορκολής ήταν φανερά συγκινημένος και χαρούμενος για την εξέλιξη που έχει και αυτός ο δίσκος, τονίζοντας για μία ακόμα φορά πως, τα έργα του Μίκη είναι ένα δώρο, ενώ η ερμηνεύτρια των τραγουδιών Σοφία Μανουσάκη δήλωσε επίσης συγκινημένη και τυχερή.

Λίγο αργότερα έγινε η απονομή του χρυσού δίσκου από τη Σόνια Ροδιάδη και τη δισκογραφική εταιρία Panic Platinum, ενώ απονεμήθηκε στο Μάνο Ελευθερίου που ήταν παρών ο χρυσός δίσκος για τη «Συνάντηση Ι», στην οποία υπήρχαν και δικά του τραγούδια.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε το συναυλιακό μέρος της βραδιάς με τον Στέφανο Κορκολή να κάθεται στο ολοκαίνουριο πιάνο του Ιανού και τη Σοφία Μανουσάκη να ερμηνεύει κάποια από τα κομμάτια του δίσκου. Τα «Νύχτα μαγικιά», «Μη με προδώσεις» και «Χαίρε» ξεσήκωσαν το κοινό, ενώ όταν ανέβηκε στη σκηνή η Μαριλίζα Παπαδούρη με το τσέλο της για να συνοδεύσει τους δυο καλλιτέχνες στα τραγούδια από το «Μια θάλασσα γεμάτη μουσική» όλοι χάρηκαν την όμορφη αυτή μουσική πανδαισία.

Η βραδιά έκλεισε με κάποια αγαπημένα τραγούδια του Θεοδωράκη, τα οποία όλοι ήξεραν και όλοι τραγούδησαν. Στο σημείο αυτό, συμμετείχε ένας ακόμα πολύ καλός μουσικός, ο Βασίλης Δεφίγγος που, μαζί με τα πνευστά του όργανα, έδωσε μια άλλη νότα στην ήδη επιτυχημένη μουσική «Συνάντηση».


Εκτός από τον Μάνο Ελευθερίου, παρόντες ήταν αρκετοί φίλοι των καλλιτεχνών, όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη - με την οποία ο Στέφανος Κορκολής συνεργάζεται αυτό το διάστημα στο Gazarte και μάλιστα, παίρνοντας τρίτη παράταση - και ο Κώστας Θωμαΐδης. Η πρώτη συμμετείχε στη βραδιά ερμηνεύοντας μοναδικά την «Άρνηση» και ο δεύτερος το «Στρώσε το στρώμα σου», το οποίο φυσικά προεκτάθηκε από τον εμπνευσμένο και παγκοσμίου φήμης πιανίστα σε ένα ανατρεπτικό και συγκλονιστικό συνάμα θέμα του «Ζορμπά».

Η «Συνάντηση ΙΙ» είναι μια δουλειά που έγινε με πολλή αγάπη, έμπνευση, χάρισμα και μεράκι από τους καλλιτέχνες και τους συνεργάτες τους. Είναι πραγματικά ευτυχές το γεγονός ότι αγαπήθηκε τόσο σύντομα από τον κόσμο που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν τόσο στον οικονομικό όσο και στον κοινωνικό τομέα, δεν σταματάει να εκτιμάει την καλή μουσική.



Σχόλια