Σχετικά με την πρόταση του Μίκη Θεοδωράκη «για την έξοδο από την κρίση»


Της Αναστασίας Βούλγαρη 

Διαβάζω ότι κάποιοι εγκαλούν τον Μίκη ότι εγκαταλείπει τις ιδέες της Σπίθας. Πήραν φωτιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και το μπλογκ, μετά την ανάρτηση της πρότασης του Μίκη, γι αυτό υποχρεωνόμαστε να αναλύσουμε την πρότασή του,  αν και αυτά που συμπεριλαμβάνει η πρόταση έχουν αναλυθεί πολλές φορές από τον ίδιο τον Μίκη. Πάμε λοιπόν από την αρχή.  
Είναι γνωστό, ότι τις πρώτες αποκαλύψεις για τους παράνομους όρους δανεισμού έκανε ο Γιώργος Κασιμάτης, τον Ιούνιο του 2010. Τις αποκαλύψεις αυτές επανέλαβε ο Γ. Κασιμάτης την 1η  Δεκέμβριου 2010, την ημέρα της ίδρυσης της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών από τον  Μίκη Θεοδωράκη. 
Οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τον αγώνα ενάντια στην πρώτη δανειακή σύμβαση. 
Σχετικά με τα σημεία α, β και γ του υποκεφαλαίου «Πρόταση» στο κείμενο  του Μίκη:

Τον Μάιο του 2010 ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου, παράνομα και αντισυνταγματικά, υπογράφουν την πρώτη δανειακή σύμβαση. Γίνεται συνταγματικό πραξικόπημα μιας και η δανειακή σύμβαση δεν έχει εγκριθεί από τα τρία πέμπτα της Βουλής. Οι επόμενες δανειακές συμβάσεις στην ουσία συμπληρώνουν την πρώτη. 
Με την πρώτη δανειακή σύμβαση: 
α) Η Ελλάδα εκχωρεί την εθνική της κυριαρχία στους δανειστές. 
β) Οι δανειστές δεσμεύουν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης. 
γ) Δεσμεύεται ο υπόγειος, επίγειος και υποθαλάσσιος πλούτος της χώρας. 
δ) Δεσμεύεται και παραχωρείται η εθνική οικονομία. Παραχώρηση και δέσμευση της εθνικής οικονομίας σημαίνει παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. 
ε) Επιβάλλεται καθολικό οικονομικό πρόγραμμα, δηλαδή όλα τα απάνθρωπα μέτρα λιτότητας. 
στ) Με την υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης η Ελλάδα παραιτείται  από τις ασυλίες της εθνικής κυριαρχίας. 
ζ) Με την υπογραφή της τρίτης δανειακής σύμβασης από τη σημερινή κυβέρνηση η Ελλάδα παραιτήθηκε από το Διεθνές Δίκαιο προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα μνημεία μας είναι ήδη δεσμευμένα από την πρώτη δανειακή σύμβαση. 
Όλοι αυτοί οι όροι δανεισμού είναι παράνομοι, σύμφωνα με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το χρέος είναι επαχθές. Αυτό σημαίνει ότι η αποπληρωμή του θα είναι καταστροφική για τον λαό. Το χρέος είναι επονείδιστο. Αυτό σημαίνει ότι οι όροι δανεισμού είναι ληστρικοί και θα έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στην κοινωνία.   
Όταν ο Μίκης γράφει για αναθεώρηση τού πρώτου Μνημονίου εννοεί την αφαίρεση όλων των παράνομων όρων δανεισμού. Όλα τα παραπάνω τα έχει γράψει πολλές φορές. 
Ο Μίκης έχει γράψει επανειλημμένα ότι ανάπτυξη και αξιοποίηση του εθνικού πλούτου δεν μπορεί να γίνει αν δεν αφαιρεθούν από τις δανειακές συμβάσεις οι παράνομοι όροι δανεισμού. Ο εθνικός πλούτος είναι δεσμευμένος στους δανειστές και αυτό είναι παράνομο. 
Στο κείμενό του το γράφει καθαρά: ζητάμε την αποδέσμευσή μας από τους μειωτικούς και επονείδιστους όρους που έχουν σχέση με  την εθνική μας αυτοτέλεια και δεσμεύουν τον εθνικό μας πλούτο.  
Σε σχέση με την αποπληρωμή του χρέους: Εννοείται ότι ο Μίκης μιλά για το πραγματικό χρέος και όχι για το παράνομο. 
Άλλωστε ο Μίκης έχει εντάξει στις προτάσεις του την πρόταση Κασιμάτη για την αποπληρωμή του πραγματικού χρέους: Διεθνής λογιστικός έλεγχος για το πραγματικό ποσό του χρέους και για τις δυνατότητες αποπληρωμής που έχει η Ελλάδα.  
Έγκριτοι δημοκράτες οικονομολόγοι, ανεξάρτητοι από τους κύκλους των δανειστών και του τραπεζικού συστήματος, έχουν αποφανθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει να πληρώσει το 20% του χρέους και ότι πρέπει να γίνει κούρεμα στο υπόλοιπο 80%. 

Σχόλια

  1. Στο βιβλίο Μίκης Θεοδωράκης ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ που αφορά το ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΠΙΘΑ για ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (Εκδόσεις ΕΡΕΙΣΜΑ, Χανιά, 2011), στη σελίδα 58-59 αναφέρονται θέσεις και στόχοι του Κινήματος.
    Στο κεφάλαιο ΣΤΟΧΟΙ υπάρχουν 8 παράγραφοι.
    Αναφέρω τους 3 πρώτους, για να θέσω ως πολίτης το ερώτημά μου
    Ο πρώτος στόχος αναφέρει : Απαλλαγή από το Μνημόνιο-Τρόικα-ΔΝΤ
    Ο δεύτερος στόχος αναφέρει : Να χαρακτηρίσουμε άκυρες όλες τις Δευσμευτικές Συμβάσεις. Συμφωνίες που υπέγραψε η Κυβέρνηση του Μνημονίου. Οριστική και τελεσίδικη απαλλαγή από τα χρέη και τους τόκους.
    Ο τρίτος στόχος αναφέρει : Εκπόνηση και εφαρμογή ενός νέου Οικονομικού Προγράμματος

    Και ως πολίτης, ρωτάω : Είναι συνυφασμένη η έννοια απαλλαγή με την έννοια αναθεώρηση;
    Και ρωτάω εάν είναι συνυφασμένη, μέσα από τρία φάσματα :
    Το φάσμα της εννοιολογίας, το φάσμα της γλωσσολογίας και το φάσμα της πολιτικής.
    Το λεξικό για την λέξη αναθεώρηση γράφει

    Αναθεώρηση'' ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ
    αναθεώρηση < μεταγενέστερη ελληνιστική κοινή ἀναθεώρησις
    Eλληνιστική κοινή ἀναθεωρέω - ἀναθεωρῶ
    Open book 01.svg
    νέα θεώρηση μιας άποψης ή κατάστασης, ανασκευή, αλλαγή, τροποποίηση, επανεξέταση, ανάκληση προηγούμενων αποφάσεων
    αναθεώρηση δίκης, αναθεώρηση απόψεων, αναθεώρηση συντάγματος, αναθεώρηση ιδεολογικού δόγματος
    Συγγενικές λέξεις Επεξεργασία
    αναθεωρητισμός
    αναθεωρητικός
    αναθεωρήσιμος

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων και εάν θα χρειαστεί θα επανέλθω για μία διευκρίνιση πάνω στην διευκρίνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γλωσσολόγος δεν είμαι αλλά γνωρίζω πως ο όρος απαλλαγή ,νομικά σημαίνει και αθωώση (αυτό το κομμάτι νομίζω πως μας ενδιαφέρει απ΄την αρχή). Εκτός εάν υπάρχει περίπτωση ο Μίκης να
    προτείνει να τροποποιήσουμε τα Μνημόνια με σκοπό να ζητήσουμε ακόμα πιο δυσμενείς και απάνθρωπους όρους,και δεν το κατάλαβα! Ο δεύτερος στόχος , αν γυρίσεις στη σελίδα 60, γράφει:"Με ατράνταχτα στοιχεία να αποδείξουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους
    είναι απεχθές και να αρνηθούμε να το πληρώσουμε, όπως έκανε κι ο Ισημερινός", αλλά μάλλον "ξέχασες" να το αναφέρεις!
    Όταν σε οποιαδήποτε Δανειακή Συμφωνία δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες(π.χ εξουσιοδότηση υπογραφής) και επιβάλλονται όροι που αντίκεινται στο νόμο τότε το χρέος είναι παράνομο.Όλο το χρέος.Όχι λίγο χρέος.
    Αγαπητέ Σωτήρη νομίζω πως υπάρχει αρκετή "ευκρίνεια" και είναι κατανοητή η πρόταση του Μίκη. Άνθρωποι εκτός κινήματος κατάλαβαν πολύ καλά και την πρόταση και την στρατηγική που ακολουθεί. Απ΄όσο βλέπω στο διαδίκτυο οργανώθηκε άμεσα ομάδα υβριστών του Θεοδωράκη και πίστευα ότι οι φίλοι σου σ΄αυτή την ομάδα, θα σ΄έβγαζαν τελικά απ΄αυτό το αδιέξοδο.Το μόνo που μπορώ να κάνω πια ως παλιά σου συναγωνίστρια- αφού υπαινίσσεσαι δόλο πίσω απ το στόχο του δικού μας Αγώνα - είναι να σου προτείνω να ψάξεις στο λεξικό αν είναι συνυφασμένες οι λέξεις "αφοσιωμένος" στον Μίκη που σημαίνει απόλυτη εμπιστοσύνη, με το "προβληματισμένος και όχι μόνο... με τον Μίκη". Επίσης, καλό θα είναι να σταματήσεις να δείχνεις στο διαδίκτυο αυτή την πολύ άσχημη εικόνα, γιατί ο μόνος που εκθέτεις είναι ο εαυτός σου και να συνεχίσεις τον αγώνα σου με δραχμή ,ρουπία ή ότι εσύ επέλεξες.

    Χρυσούλα Ανδρέου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Ανδρέου,
      Χαίρομαι ιδιαίτερα που αναφέρεσθε στις θέσεις και στους στόχους του Κινήματος, με ακρίβεια σελίδας.
      Μακάρι από όλους μας αυτό να είχε γίνει από την αρχή, και να είχαν δομηθεί μαζί με Καταστατικό, γιατί δεν θα είχαμε τις σημερινες εξελίξεις.
      Να σας θυμίσω ότι βρέθηκα στην Επιτροπή του Ιδεολογικού, με υπεύθυνη την κ. Αναστασία Βούλγαρη, χάρη που το θεωρώ πολύ θετικό, γιατί η ανάλυσή της σε αυτό είναι αδιαμφισβήτητη και πολύτιμη.
      Τώρα για το θέμα της σελίδας μου, σας διαβεβαιώ ότι ο καθένας μπορεί να γράφει είτε είναι φίλος μου είτε όχι, εάν όμως παρεκτραπεί με βωμολοχίες, διαγράφεται.
      Παραποιείτε, ακόμα και από εδώ, τις οικονομικές μου θέσεις και αντιλήψεις, κατατάσσοντάς με σε μπλοκ δραχμιστών.
      Σας ενημερώνω, αν και κακώς απολογούμαι, ότι το ζήτημα δεν είναι το ευρώ ή η δραχμή, τα λέβα ή τα ρούβλια. Ένα κράτος που θέλει να θεσπίσει εθνική πολιτική οικονομία και εθνικό νόμισμα, πρέπει πρώτα να αναδιορθώσει, για να μην πω να μετασχηματίσει εντελώς, το τραπεζικό του σύστημα με άξονα την Τράπεζα της Ελλάδος. Να βάλει μπροστά κλειδωμένες πλουτοπαραγωγικές εθνικές πηγές, μέσω νομικών οδών δε, να διεκδικήσει παράνομες αρπαγές της εθνικής περιουσίας, που έγιναν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
      Κοινοπραξίες στους περισσότερους τομείς και πάνω απ' όλα συνεργασια με έναν λαό ενημερωμένο και όχι ημιμαθή.
      Το έγραψα και το ξαναγράφω: "τους παλιους μου φίλους καλώ", εννοώντας επιστήμονες από την παλιά Επιτροπή του Μίκη θεοδωράκη, επιστήμονες που έβγαλα στην ΕΡΤopen ως ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΙΘΩΝ αλλά και επιστήμονες που γνωρίζω προσωπικά. Νέα στοιχεία λίαν συντόμως θα φτάσουν στον Μίκη Θεοδωράκη, από τον κ. Φώσκολο, που είναι ενεργός επιστήμονας, παρά τα 87 του χρόνια, στον Καναδά, και εργάζεται πάνω στην έρευνα των πετρελαϊκών, των υδριτών και του φυσικού αερίου, με την ομάδα του στον Καναδά. Ακολουθουν οικονομολόγοι διεθνούς επιπέδου. Αυτή η Επιτροπή δεν εχει κομματικό σκοπό, αλλά μονάχα ένα: την ένωση του μεγαλύτερου μέρους των Ελλήνων, σε ένα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, που ίσως και ο όρος Αριστερά, με την σημερινή έννοια, να είναι περιττός, γιατί τα περί Αριστεράς τα έχει αναλύσει με τον καλύτερο τρόπο ο Μίκης Θεοδωράκης στο βιβλίο του "Ζητείται Αριστερά". Και είναι δεδομένο ότι μπορεί να σας βοηθήσει στην ανάγνωση αυτού του βιβλίου η κ. Βούλγαρη, όπως βοήθησε και εμένα.

      Διαγραφή
    2. Κυρία Ανδρέου,
      Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν νέα ευχάριστα δεδομένα για όλους μας. Συγγνώμη που κάποιοι δούλεψαν για εσάς, χωρίς εσάς, αλλά αυτοί που το κάνανε, το κάνανε για το συμφέρον μας, και πάνω απ' όλα της Πατρίδος που δεν ζητάει δεξιούς ή αριστερούς, αλλά λαϊκούς αγωνιστές με πατριωτική και ταξική συνείδηση.
      Ελπίζω να έγινα κατανοητός και σας ευχαριστώ για τον διάλογο.

      Διαγραφή
  3. Παπαδοπούλου Δήμητρα22 Φεβρουαρίου 2017 στις 12:17 μ.μ.

    Προς τη συντάκτρια του κειμένου: Έλεος!
    Προς τους υπεύθυνους του site: Μία διευκρίνηση. Γιατί θεωρείτε ότι μας ενδιαφέρουν οι αναλύσεις της συγκεκριμένης άγνωστης κυρίας και τις δημοσιεύετε με αυτό τον τρόπο και όχι κάποιου άλλου αναγνώστη της σελίδας σας; Έχω δει αντιστοίχου μεγέθους σχόλια, τα οποία παραμένουν στα σχόλια και δεν τα βάζετε στα κείμενα. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα σας,

      Όσον αφορά το πρώτο σκέλος του σχολίου σας προς την συντάκτρια του κειμένου (το Έλεος), δεν το καταλαβαίνουμε και δεν αποτελεί επιχείρημα, ούτε εξηγεί τίποτα.

      Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος σας προς εμάς, σας εξηγούμε τα παρακάτω:

      Η συγκεκριμένη άγνωστη κυρία (που δεν είναι άγνωστη γιατί έχει ονοματεπώνυμο) είναι σπιθίστρια και μέλος της ΣΠΙΘΑΣ Χολαργού. Επίσης είναι συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη επι αρκετά χρόνια.

      Πέραν τούτου, σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύουμε κείμενα όλων των πολιτών χωρίς καμία λογοκρισία αρκεί απλώς να μας το ζητήσουν και τα κείμενά τους να πληρούν τους κανόνες του blog (Πάρτε μέρος στον διάλογο.
      Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
      Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται).

      Ότι ισχύει για τα σχόλια ισχύει δηλαδή και για τα κείμενα και άρθρα.

      Το ότι τα σχόλια παραμένουν στα σχόλια είναι γιατί οι ίδιοι οι σχολιαστές επέλεξαν να γράψουν σχόλιο εκεί και να δημοσιευθεί εκεί. Αν μας έστελναν ένα κείμενο προς ανάρτηση κανονική στο blog, θα το κάναμε σε περίπτωση που αφορά την θεματολογία του blog.

      Σε περίπτωση που δεν σας ενδιαφέρει το εκάστοτε κείμενο του εκάστοτε αρθρογράφου - πολίτη, δεν έχετε παρά να το προσπεράσετε.

      Να υποδεικνύετε όμως στο δικό μας blog ποια άρθρα και ποιά κείμενα θα αναρτούμε (και ποιών), δεν έχετε το δικαίωμα.

      Με εκτίμηση.

      Διαγραφή
  4. Παπαδοπούλου Δήμητρα22 Φεβρουαρίου 2017 στις 1:57 μ.μ.

    Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Ειλικρινά με απογοήτευσε το απότομο ύφος σας. Προφανώς όμως η σχέση μας με την "αναλύτρια" - Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη, είναι τέτοια που να το δικαιολογεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαίνετε μέσα στο blog μας, γράφετε "Έλεος", μας κάνετε παρατήρηση για το ποιο κείμενο και ποιανού θα αναρτήσουμε στο δικό μας blog (που σας δίνει βήμα να λέτε οτι θέλετε, ακόμα και αν είναι ασυναρτησίες), έχετε έπαρση χιλίων καρδιναλίων και εμείς σας απαντάμε - εξηγούμε με ευγένεια τα πάντα και μετά μας λέτε και οτι σας απογοήτευσε το απότομο ύφος μας;


      Διαγραφή
  5. Παπαδοπούλου Δήμητρα22 Φεβρουαρίου 2017 στις 3:18 μ.μ.

    Το έλεος όπως προανέφερα πήγαινε στην συντάκτρια.
    Φαίνεται όμως ότι είναι σύνηθες το φαινόμενο και το ασπάζεστε και εσείς, άλλος να γράφει και άλλος να απαντάει (βλέπε κείμενο Μικη Θεοδωράκη - επεξήγηση κας Βούλγαρη, σαν να καταλαβαίνει καλύτερα απ' τους κοινούς θνητούς τι θέλει να πεί ο κ. Θεοδωράκης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "έλεος" από μέρους σας σε κάποιο κείμενο (στην προκειμένη περίπτωση στο κείμενο της κ.Βούλγαρη) χωρίς επεξήγηση δεν αποτελεί κανένα λογικό επιχείρημα που μπορεί να σταθεί, εναντίον του κειμένου αυτού. Αντίθετα αποτελεί κακοήθεια εκ μέρους σας και έλλειψη επιχειρημάτων για να σχολιάσετε πολιτικά επί της ουσίας το κείμενο αυτό και να αποδείξετε με επιχειρήματα ότι είναι λάθος.

      Τώρα αν θέλετε, πείτε μας και το πραγματικό σας όνομα...

      Με εκτίμηση.

      Διαγραφή
  6. Παπαδοπούλου Δήμητρα22 Φεβρουαρίου 2017 στις 3:37 μ.μ.

    Ως πληρεξούσιος δικηγόρος απαντάτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι πιστεύετε είναι και το σωστό.

      Σας χαιρετούμε.

      Διαγραφή
    2. Παπαδοπούλου Δήμητρα22 Φεβρουαρίου 2017 στις 3:49 μ.μ.

      Σας ευχαριστώ. Αυτή είναι η δύναμη του διαλόγου

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.