ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΣΜΟΣ: ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ!



Αγαπητοί αναγνώστες, 

Όταν ξεκινούσαμε αυτήν την προσπάθεια το 2013, την προσπάθεια δηλαδή δημιουργίας ενός ιστοτόπου θα επεδίωκε σιγά σιγά να αναδείξει την πεμπτουσία της σκέψης, του λόγου και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη και θα προσπαθούσε να την συμπυκνώσει - οργανώσει - ταξινομήσει κατά ενότητες και θεματολογία, θα προσπαθούσε δηλαδή ουσιαστικά να τιθασέψει στην κυριολεξία έναν τεράστιο και σαρωτικό χείμαρρο, δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα έρθει μια τέτοια στιγμή. 


Ο  ιστότοπος ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΣΜΟΣ έφτασε να έχει μισό εκατομμύριο προβολές σελίδας και 120.000 ξεχωριστούς επισκέπτες και πλέον να έχει μπει για τα καλά στην συνείδηση και την καθημερινότητα, όχι μόνο των ανθρώπων που ασχολούνται ήδη εδώ και χρόνια στενά με τον Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του, αλλά και με πάρα πολλούς άλλους απλούς ανθρώπους που εξαιτίας αυτής της διαδικτυακής προσπάθειας έσκυψαν πάνω σε αυτό το έργο και σε αυτήν την τεράστια προσωπικότητα για πρώτη φορά και άρχισαν να την ανακαλύπτουν!

Θα φανεί ίσως υπερβολικό σε κάποιους (στην πραγματικότητα δεν είναι), αλλά ο Θεοδωράκης είναι άγνωστος στην Ελλάδα! 

Τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλές εκδηλώσεις για εκείνον, πολλές συναυλίες οργανώνονται, πολλά βιβλία εκδίδονται, πολύ συζήτηση γίνεται γύρω απ' την πιο πρόσφατη αρθρογραφία του... 

Ένα είναι βέβαιο και αποδεικνύεται ξανά: Όλοι οι Έλληνες έχουν τον Θεοδωράκη μέσα τους, αλλά δεν το ξέρουν. Ο Θεοδωράκης είναι η πυξίδα που αν δεν έχουν πάνω τους ώστε να την κοιτούν την ώρα που προχωρούν, μοιραία θα χάσουν τον δρόμο. Αν την έχουν, θα φτάσουν αργά ή γρήγορα σίγουρα και με ασφάλεια στον προορισμό τους. Ποιος είναι προορισμός τους; Ποιος είναι ο προορισμός της Ελλάδας; Για ποια ιδανικά αγωνίζεται όλες αυτές τις δεκαετίες που ζει και δρα ο Θεοδωράκης; 

Για την ευμάρεια του Ελληνικού λαού, για την προκοπή και αναγέννηση του τόπου, για την Ανεξαρτησία του τόπου, για να λάμψει ο πολιτισμός, για να υπάρχει ειρήνη παγκοσμίως, για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των ανθρώπων, για να έχουν οι άνθρωποι περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για να υπάρχει αλληλεγγύη και ενότητα μεταξύ των ανθρώπων, για να χαρούν απερίσπαστοι και ανεμπόδιστοι την μεγάλη δωρεά της ζωής και τον έρωτα. Τόσο απλά μα τόσο πολύτιμα είναι τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ο Θεοδωράκης σε ολόκληρη την ζωή του και αυτά τα ιδανικά προσπάθησε να επικοινωνήσει με το μουσικό και το συγγραφικό του έργο σε όλους τους λαούς του κόσμου. 

Όταν ο Θεοδωράκης προβάλλεται, οι Έλληνες ψηλώνουν, εμπνέονται, γίνονται καλύτεροι άνθρωποι, αισθάνονται υπερήφανοι που αυτός ο άνθρωπος έζησε και ζει ανάμεσά τους. Η Ελλάδα αλλάζει! Αντίθετα, όταν ο Θεοδωράκης φιμώνεται και ουσιαστικά δεν υπάρχει, το σκοτάδι πέφτει και σκεπάζει τα πάντα. Διότι ο Θεοδωράκης υπηρετεί την αρμονία έναντι του χάους και του σκότους.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι σε αυτήν την διαδικασία ζύμωσης, διαφώτισης και ανάδειξης και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους μας στηρίζουν και όσους μας ακολουθούν. Τους ευχαριστούμε όλους!

Τέλος θέλουμε να απευθυνθούμε στον Μίκη Θεοδωράκη λέγοντάς του ότι του χρωστάμε τα πάντα! Η Ελλάδα και οι Έλληνες του χρωστούν τα πάντα, γιατί εκείνος έδωσε (και δίνει) στους Έλληνες και στην Ελλάδα ΤΑ ΠΑΝΤΑ, αλλά ο ίδιος δεν πήρε ποτέ απολύτως τίποτα, αλλά αντίθετα θυσίασε στην κυριολεξία την προσωπική του ελευθερία και την προσωπική και οικογενειακή του γαλήνη. Έχασε σε προσωπικό επίπεδο τα πάντα, για να κερδίσουν ο Ελληνικός λαός και η Ελλάδα!

Ας προσπαθήσουμε όλοι να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας προς εκείνον (όσο γίνεται) και με αφορμή τα επερχόμενα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στις 29 Ιουλίου, ας παλέψουμε όλοι ώστε ο Θεοδωράκης και το έργο του όλο αυτό το διάστημα από εδώ και πέρα, να σκεπάσει την Ελλάδα και τον κόσμο σε κάθε πλάτος και σε κάθε μήκος!


​Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού / Τheodorakism​

Σχόλια