Στη Γερμανία ο Μίκης



Στο Ντίσελντορφ βρίσκεται ο Μίκης Θεοδωράκης για να παραστεί την Τετάρτη σε μια μοναδική παρουσίαση της Συμφωνίας αρ. 2 «Το Τραγούδι της Γης» από την Συμφωνική Ορχήστρα της ίδιας πόλης.


Τα εισιτήρια έχουν προπωληθεί εδώ και μήνες. Η παρουσίαση της Συμφωνίας αρ. 2 από την Συμφωνική Ορχήστρα του Ντίσελντορφ στην αίθουσα συναυλιών Tonhalle, στις όχθες του Ρήνου, παρουσία του Έλληνα συνθέτη, θεωρείται ήδη, και όχι άδικα, ένα από τα κορυφαία μουσικά γεγονότα του 2017 στη Γερμανία. Η συναυλία θα ηχογραφηθεί από τον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk και οι φίλοι της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη ελπίζουν να κυκλοφορήσει αργότερα και σε δίσκο ακτίνας.


Με το ταξίδι του στη Γερμανία ο Μίκης Θεοδωράκης εξέπληξε τους περισσότερους, αν όχι τους πάντες σε Γερμανία και Ελλάδα, που δεν περίμεναν ότι ο 92χρονος συνθέτης θα έμπαινε στον κόπο να έρθει για μια ακόμα φορά στη «πατρίδα της συμφωνικής μουσικής», όπως συνηθίζει να λέει. Εν τέλει εκείνος που φαίνεται να πίστευε περισσότερο σε αυτό το ταξίδι στο Ντίσελντορφ για την παρουσίαση του συμφωνικού του έργου ήταν ο ίδιος ο έλληνας συνθέτης. Γι αυτό και κίνησε γη και ουρανό για να μπορέσει να παραβρεθεί στις πρόβες της συμφωνικής ορχήστρας και φυσικά να είναι παρών στην αυριανή, μεγάλη συναυλία.



«Κλείνει ένας κύκλος»

Στην αίθουσα Tonhalle του Ντίσελντορφ, παρουσιάζεται αύριο η Συμφωνία αρ. 2 του Μίκη Θεοδωράκη
Σε συνέντευξή του στην DW, που θα μεταδοθεί την Πέμπτη, ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε ότι με τον ερχομό του στη Γερμανία κλείνει ένας κύκλος. Όπως είπε, φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τότε που πρωτάκουσε το 1942 στην κατοχική Τρίπολη την 9η Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με το περίφημο χορωδιακό μέρος «Ωδή στη Χαρά» σε στίχους Φρίντριχ Σίλερ. Και αύριο στο Ντίσελντορφ, 75 ολόκληρα χρόνια μετά από αυτή την «συγκλονιστική πρώτη επαφή» με την 9η του Μπετόβεν, παρουσιάζεται ένα από τα, κατά την εκτίμηση του, σημαντικότερα συμφωνικά έργα του. «Ελπίζω ότι από εκεί ψηλά ο Μπετόβεν ίσως ακούσει το έργο μου και μειδιάσει», είπε χαρακτηριστικά ο Μίκης Θεοδωράκης.



Μια πρόγευση για την συναυλία στο Ντίσελντορφ πήραν όσοι είχαν χθες το βράδυ την τύχη να παραστούν στην εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, η δικηγόρος του στη Γερμανία Ραφαέλα Βίλντε, στο σπίτι της στην Κολωνία. Οι περίπου εκατό καλεσμένοι άκουσαν έργα μουσικής δωματίου, όπως το Κουαρτέτο αρ. 3 με προεξέχουσα την σολίστ του βιολιού Αριάδνη Δασκαλάκη, αλλά και αποσπάσματα από τους κύκλους τραγουδιών «Μια θάλασσα γεμάτη μουσική» και «Χαιρετισμοί» με την τραγουδίστρια Σοφία Μανουσάκη και τον συνθέτη Στέφανο Κορκολή στο πιάνο.



Στέφανος Γεωργακόπουλος


Σχόλια

  1. Στην Λυρική που δεν "χώρεσε" ο Μίκης ανεβάζουν μιούζικαλ και Παπαρίζου. Μετά ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες της κρίσης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα είναι η μέρα της συναυλίας, ολόκληρη η Γερμανία είναι στο πόδι στην κυριολεξία με την παρουσία του Μίκη εκεί και τα Ελληνικά ΜΜΕ κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα, πέρα απο λίγες εξαιρέσεις!


      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.