Γράφει ο ...Σπινθήρας: Η Ελλάδα για τον Μίκη και ο Μίκης για την Ελλάδα



Φωτο: Menelaos Myrillas / Επεξεργασία: Θεοδωρακισμός/Theodorakism

Λίγες ώρες μετά το τέλος της συναυλίας «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» και προσπαθούμε να συνέλθουμε! Στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) χθες, η Ελλάδα ήταν πράγματι εκεί για τον Μίκη και ο Μίκης όπως πάντα εκεί για την Ελλάδα!

Χίλιες φωνές, από χίλιους χορωδούς από 30 χορωδίες προερχόμενες από την Κηφισιά και το Μαρκόπουλο Αττικής μέχρι την Χίο, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, ενώθηκαν με περισσότερους από 50,000 θεατές που κατέκλυσαν το Καλλιμάρμαρο και το αποτέλεσμα ήταν εξωπραγματικό. Αυτό ήταν και η απάντησή μας, τόσο στη βαρβαρότητα της εποχής, όσο και στον μιντιακό «αποκλεισμό» που αισθάνθηκε για ακόμη μία φορά ο Μίκης, τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την τεράστια επιτυχία στο Ντίσελντορφ και παραμονές της συναυλίας στο Παναθηναϊκό Στάδιο.


Και ήταν όλοι εκεί για τον Μίκη, παλιοί και νέοι συνεργάτες και φίλοι. Ο Μανώλης Γλέζος, ο καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης, η Φιλανδή «μούσα» του Μίκη Άρια Σαγιονμάα, ο χορογράφος του μπαλέτου «Ζορμπάς» Λόρκα Μασσίν, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και πλήθος άλλων καλλιτεχνών, πολιτικών αρχηγών και ακαδημαϊκών.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε την στιγμή που ο Μίκης Θεοδωράκης θέλησε να διευθύνει ο ίδιος την Συμφωνική Μαντολινάτα και τους 1000 χορωδούς, σε δύο περιπτώσεις! Η πρώτη ήταν στο τραγούδι «Βρέχει στη Φτωχογειτονιά», όπου ο Μίκης αιφνιδιάζοντας τον εξαιρετικό μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη του ζήτησε να κατέβει για να αναλάβει ο ίδιος και η δεύτερη, η προγραμματισμένη, για το κλείσιμο της συναυλίας, όπου ο Μίκης ανέβηκε στη σκηνή και σκέπασε με τα γιγάντια χέρια του όλο το στάδιο, διευθύνοντας το αγαπημένο του τραγούδι, την «Άρνηση» σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη («στο περιγιάλι το κρυφό»). Μετά το τέλος του τραγουδιού, ο Μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης "λύγισε" εμφανώς συγκινημένος, λίγο πριν επανέλθει με το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών!

Περισσότερα από 50,000 στόματα τραγούδησαν μυσταγωγικά συνοδεύοντας τον Μίκη στον στίχο «διψάσαμε το μεσημέρι, μα το νερό γλυφό…», ενώ δεν έλειψαν οι φωνές θεατών κατά τη διάρκεια της συναυλίας με συνθήματα του τύπου «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, στέκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια στο πλάι του Μίκη Θεοδωράκη.


Κλείνοντας την συναυλία, το μικρόφωνο πλησίασε στον Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν ίσως η στιγμή που η καρδιά των Προκόπη Παυλόπουλου και Νίκου Βούτση χτύπησε δυνατά, μη γνωρίζοντας τι θα ακολουθήσει. Και ο Μίκης, εμφανώς συγκινημένος και καταβεβλημένος, μετέφερε στον μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη το μήνυμά του. Δύο λέξεις αρκούσαν. Σε δύο λέξεις, ολόκληρη η ζωή του Μίκη. Σε δύο λέξεις, ολόκληρος ο Λόγος του και ολόκληρο το έργο του κορυφαίου Έλληνα των τελευταίων αιώνων. «Σας αγαπώ».

Ο καλλίτερος επίλογος από εμένα, αντλείται από το σχόλιο της φίλης του Θεοδωρακισμού, Σοφίας Λουκά, στο FaceBook:


Χθες αναρωτήθηκαν πόσο χρονών είναι ο Μίκης.


Άλλος έλεγε 90, άλλος 89, άλλος 92. Έπεσαν όλοι έξω. Ο Μίκης είναι 6.500 χρόνων. Πρωτοπελασγός Έλληνας, Βυζαντινός, Επαναστάτης του '21, Αντιστασιακός του ´44, σύντροφος Αγωνιστής στη χούντα. Είναι λογικό μέσα σε 6.500 χρόνια να του έχουν πει “ψέματα πολλά”...

Αυτό όμως που έκανε ο Μίκης, δεν το έχει κάνει κανένας Έλληνας: σκότωσε το ψέμα, για να μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι η "γη των ηφαιστείων" στου "γλαυκού το γειτόνεμα".

Ο Μίκης δεν διηύθυνε για τελευταία φορά. Απλά, έβαλε μια πινελιά με το μαγικό του χέρι στο μέλλον. Γιατί αύριο ο Παυλόπουλος δεν θα υπάρχει, αλλά ο Μίκης θα διευθύνει το όνειρο της Δημοκρατίας του Λαού.


Ο Σπινθήρας
info@theodorakism.gr

Σχόλια

  1. Μίκη Θεοδωράκη και εμείς σε αγαπάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πίκρα σου για την Ελλάδα είναι ατελείωτη! Η προδοσία δεν μετριέται λατρεμένε μας Μίκη!
    Κρατήσου από την αγάπη μας και τον έρωτά μας για την ΕΛΛΑΔΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.