«Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο» - Μία ξεχωριστή παράσταση



θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
-από 11 έως 111 ετών-

«Η μουσική
που σταμάτησε τον πετροπόλεμο»
του Δημήτρη Σπύρου
σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία
Νικορέστη Χανιωτάκη

από 22 Οκτωβρίου 2017

Το Μουσείο Μπενάκη, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το θέατρο Θησείον σε συνεργασία με την PRO4, ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του θεάτρου για νέους και παιδιά παρουσιάζοντας το έργο του Δημήτρη Σπύρου.

Δημιουργούν μια «μεταφερόμενη σκηνή» που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε σχολείο να παρακολουθήσει την παράσταση σε όποια από τις τρεις σύγχρονες θεατρικές σκηνές επιθυμεί.
Σ' ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας βλέπουμε, μέσα απ' τα μάτια των παιδιών, μια σημαντική περίοδο απ' την εξόριστη ζωή του «αιώνιου έφηβου» Μίκη Θεοδωράκη.

Η μουσική του γεμίζει τις ψυχές των νέων, οι οποίοι αφήνουν τις πέτρες για να ακούσουν τις μελωδίες του, που έμελλαν να σημαδέψουν ολόκληρη την Ελλάδα.

Μια ωδή στην ελευθερία, την ειρηνική συνύπαρξη και τις ξεχασμένες αξίες διανθισμένη από δημοτικά τραγούδια και την αυθεντική μουσική του Μίκη.

Στον ρόλο του αφηγητή ο Γιάννης Καλαντζόπουλος!
Στον ρόλο του Μίκη ο Γεράσιμος Σκαφίδας.

Μετά την επιτυχία των «4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα» και «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στο θέατρο Θησείον, η PRO4 συνεχίζει την δραστηριοποίησή της στο εφηβικό θέατρο. Το μυθιστόρημα «Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο» έχει αγαπηθεί ήδη από τους αναγνώστες (Εκδόσεις Πατάκη) και έχει γίνει αφορμή για πολλές εργασίες στο σχολικό περιβάλλον. Ήταν μάλιστα υποψήφιο στην κατηγορία "καλύτερο βιβλίο για εφήβους" στα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας και στο λογοτεχνικό περιοδικό "Διαβάζω".

"Το τραγούδι είναι η ψυχή του λαού και δεν μπορεί κανείς να το καταργήσει"


«Έζησα πάντα στον πυρήνα της τραγωδίας...

Διαφορετικά δεν θα μπορούσα να ζήσω... να καταλάβω... να συγκινηθώ»

Η παράσταση

Απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους 12-18 ετών και έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα καθώς οι μαθητές έρχονται σε επαφή με μία ιστορική περίοδο για την Ελλάδα (1966-1974). Γνωρίζουν σημαντικές προσωπικότητες (Μ. Θεοδωράκης, Γ. Ρίτσος, Γ. Σεφέρης, Ο. Ελύτης κ.α.), χωρίς η παράσταση να παίρνει πολιτική θέση πάνω στα γεγονότα. Επίσης, τα παιδιά θα δουν πως ζούσαν οι συνομήλικοί τους πριν 40 χρόνια στην περιφέρεια, τι παιχνίδια έπαιζαν κτλ. Τέλος, θα ακούσουν ζωντανά υπέροχα δημοτικά τραγούδια και αξέχαστες δημιουργίες του Μίκη ("Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ", "Άξιον Εστί", "Άρνηση", "Νύχτα μαγικιά"" κ.α.)

Μια καλογραμμένη εξιστόρηση βιωμένων γεγονότων. Η γλώσσα είναι αυθεντική και συντελεί στο να μεταφέρεται η ατμόσφαιρα της εποχής. Σ' έναν σύγχρονο κόσμο, όπου οι αξίες των ανθρώπων έχουν πάει περίπατο, ο συγγραφέας έρχεται να μας υπενθυμίσει ξεχασμένους «άγραφους» νόμους...

Η παράσταση επίσης ασχολείται με τους στόχους που βάζει ένας έφηβος στην μαθητική του ζωή όπως επίσης με τις σχέσεις με τους συνομηλίκους και τους γονείς. Οκτώ ηθοποιοί δημιουργούν μπροστά στους θεατές μία παράσταση με γρήγορο ρυθμό, περιπέτεια, αγωνία και πάρα πολλές αστείες αλλά και συγκινητικές σκηνές. Συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην ιστορία και τους θεατές αποτελεί ο Γιάννης Καλαντζόπουλος, η φωνή του οποίου έχει συντροφεύσει γενιές και γενιές παιδιών.

Απόσπασμα του μυθιστορήματος

"Ο πετροπόλεμος ήταν φρούτο του καλοκαιριού. Δεν ταίριαζε με τα χιόνια και τις βροχές, ούτε με τις σκοτούρες των βιβλίων. Ήθελε κλειστά σχολεία και ξεγνοιασιά, κοντομάνικα πουκάμισα και ξυπολυσιά. Ήθελε οι γονείς να λείπουν στα χωράφια ολημερίς και να έχουν αφήσει το χωριό να το κυβερνάει η παιδική μας φαντασία και αποκοτιά".

«Το πέρασμα απ' την παιδική ηλικία στην εφηβεία κι απ' την εφηβεία στην ενηλικίωση είναι δυο βαθιές ανάσες. Εκεί που 'χεις δέρμα μαλακό, ξυπνάς ένα πρωί κι έχεις βγάλει χνούδι. Κι αυτό που χτες ήτανε χνούδι, την επόμενη γίνεται τρίχα σκληρή»

Υπόθεση

Στο Πετροχώρι (η γνωστή μας Ζάτουνα) τη δεκαετία του '60, εκτυλίσσονται ιδιότυπες, σκληρές και πολλές φορές ανελέητες μάχες στον πετροπόλεμο, με πρωταγωνίστριες την πάνω και την κάτω ρούγα. Ώσπου ο ερχομός ενός εξόριστου μουσικοσυνθέτη φέρνει τα πάνω κάτω στην κλειστή κοινωνία μέχρι που τα παιδιά παρατάνε τις πέτρες για να ακούσουν τις εξαίσιες μελωδίες που βγαίνουν απ' το πιάνο! Ο πετροπόλεμος, άγνωστος στους σημερινούς εφήβους, δεν ήταν απλώς ένα παιχνίδι. Είχε τους κανόνες και το τελετουργικό του, που τηρούνταν με ευλάβεια...

Συντελεστές

Πρωτότυπο κείμενο: Δημήτρης Σπύρου
Θεατρική διασκευή - Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Νίκος Ορέστης Χανιωτάκης
Μουσική Διδασκαλία - Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Μαθές
Σκηνικά: Έλλη Εμπεδοκλή
Κοστούμια: Αναστασία Σπάνθη
Επιμέλεια κίνησης-Χορογραφίες: Μαργαρίτα Βαρλάμου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Κομνινίδου
Παίζουν: Μπέτυ Αποστόλου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Φάνης Μιλλεούνης, Ελισάβετ Μπούρα, Στέφανος Παπατρέχας, Γεράσιμος Σκαφίδας, Δημήτρης Σταματελόπουλος.
Συμπαραγωγή: Μανόλης Σάρδης / PRO4 & Καλλιτεχνική εταιρεία ΜΥΘΩΔΙΑ
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Παραστάσεις για το κοινό:
Κάθε Κυριακή στις 16.30
στο θέατρο "θησείο, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ"
από τις 22.10.17 έως 01.04.17

Κανονικό εισιτήριο Κυριακής για τις παραστάσεις στο θέατρο Θησείο:
10 ευρώ

Πρόσβαση:
θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, Αθήνα
τηλ. ταμείου: 210-3255444
Μετρό: γραμμή 3 - σταθμός Μοναστηράκι
Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος: σταθμός Θησείο

Σχόλια