Μίκης Θεοδωράκης και Δημήτρης Μητροπάνος

 Σαν σήμερα, πριν από έξι χρόνια (17-4-2012) ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε από τη ζωή.

Ο Θεοδωρακισμός/Theodorakism θυμάται το αφιέρωμα στη μοναδική ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του Μίκη Θεοδωράκη με το Δημήτρη Μητροπάνο σε ένα "προδομένο" έργο, τα ΠΙΚΡΟΣΑΒΒΑΤΑ.

Επίσης, αναδημοσιεύουμε σχετικό θέμα από την ιστοσελίδα ogdoo.gr.

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού/Theodorakism

Διαβάστε στη στήλη ΠΡΟΔΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ για τα ΠΙΚΡΟΣΑΒΒΑΤΑ


O Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη

  
Πηγή: ogdoo.gr
 
Η σχέση του Δημήτρη Μητροπάνου με το Μίκη Θεοδωράκη ξεκινά από το 1966, όταν ο συνθέτης τον επιλέγει για τις συναυλίες του ανά την Ελλάδα. 

Παρόλα αυτά, δισκογραφικά, συναντιούνται για πρώτη φορά, δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια μετά, το 1984.

Είναι η εποχή που ο Δημήτρης Μητροπάνος ζητά από την εταιρεία του να «πάρει συνθέτες», αφού σχεδόν όλοι, είναι δεσμευμένοι με άλλες εταιρείες. Στην Polygram όμως επικρατεί η άποψη ότι ο τραγουδιστής μετράει περισσότερο από τον συνθέτη. Εκείνη τη χρονιά, το 1984 δηλαδή, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος παρουσιάζουν μια σειρά από δώδεκα λαϊκά τραγούδια με ερμηνευτή το Δημήτρη Μητροπάνο και τίτλο «Τα Πικροσάββατα». Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Polygram, ενώ σε ένα τραγούδι συμμετέχει φιλικά η Χάρις Αλεξίου. Τα δώδεκα αυτά τραγούδια είναι και τα μοναδικά του κορυφαίου συνθέτη, που είπε ο ερμηνευτής σε πρώτη εκτέλεση, παρόλο που δεν είναι λίγες οι φορές που είτε σε συναυλίες, είτε σε τηλεοπτικά αφιερώματα τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη.


Λίγες σχετικά είναι και οι δισκογραφικές επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μίκη από τον Μητροπάνο. Το 1990 στη συναυλία του στο Λυκαβηττό, ο τραγουδιστής άλλαξε ένα μέρος από το θρυλικό ποτ-πουρί «Δυο νύχτες - Θέλω απόψε να σου γράψω - Αλίμονο», αντικαθιστώντας το «Θέλω απόψε να σου γράψω» με το «Βγήκε η ζωή μας στο σφυρί», από τα «Γράμματα από τη Γερμανία» σε στίχους Φώντα Λάδη.

Το 2002 στη μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση στο ΣΕΦ, που αποτυπώθηκε και σε cd, ο Μητροπάνος τραγούδησε το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη. Το ίδιο τραγούδι συμπεριλήφθηκε και στο cd «Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο» από τις ζωντανές εμφανίσεις του Μητροπάνου με τον Δημήτρη Μπάση και τον Θέμη Αδαμαντίδη στην «Ακτή Πειραιώς» το 2005. Λίγο καιρό πριν, στο επίσημο cd των Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 «Φως», με 18 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2004, ο Μητροπάνος τραγούδησε το «Τραγούδι της ξενιτιάς» σε στίχους Ερρίκου Θαλασσινού.

Μια studio ηχογράφηση για την οποία δεν έχω βρει περισσότερα στοιχεία, ακουγόταν - από cd - από τα μεγάφωνα του Σταδίου του Μπέιζμπωλ στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού, στις 25 Ιουνίου 2006, πριν ξεκινήσει μια συναυλία αφιέρωμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ στον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδούσε το «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Δυστυχώς όσο κι αν έψαξα έκτοτε, δεν μπόρεσα να βρω τη συγκεκριμένη ηχογράφηση...

Όμως, όπως σημείωσα παραπάνω, ήταν αρκετές οι φορές που ο Δημήτρης Μητροπάνος εμφανίσθηκε στην τηλεόραση να τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη. Μια από αυτές ήταν το 1991 σε αφιέρωμα στον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου, όπου ερμήνευσε δυο τραγούδια.

Στο video που ακολουθεί: Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδά δυο τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Δημήτρη Χριστοδούλου από τον κύκλο τραγουδιών «Πολιτεία Α’», σε αφιέρωμα της ΕΡΤ 2 στον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου το 1991.

1) Βράχο, βράχο τον καημό μου (β’ φωνή: Κατερίνα Κούκα)
2) Μετανάστης
(Αρχείο Θανάση Γιώγλου)

Σχόλια