«Eίχα το θάρρος να “πειράξω” τα τραγούδια του Μίκη»

Συντάκτης: Δημήτρης Κανελλόπουλος


Στο επόμενο φύλλο του Σαββατοκύριακου της «Εφημερίδας των Συντακτών», που θα κυκλοφορήσει, λόγω του Πάσχα, από τη Μεγάλη Παρασκευή, θυμηθείτε να αγοράσετε την ακριβή έκδοση. Σας το προτείνω 100% και αν δεν το κάνετε, ειλικρινά θα χάσετε.

Η εφημερίδα μας βγαίνει με ένα ολοκαίνουργιο CD που αξίζει όσο λίγα: λέγεται «Αλληλογραφία» και περιέχει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που διασκευάζει μοναδικά η Μαρία Παπαγεωργίου, ένα κορίτσι γύρω στα 30 που θεωρείται η καλύτερη φωνή της γενιάς της.

Είναι τα τραγούδια του Μίκη τραγουδάρες, είναι η φωνή της Μαρίας συγκλονιστική, είναι και οι διασκευές της και οι ενορχηστρώσεις εμπνευσμένες, μιλάμε για ένα πραγματικά σπουδαίο έργο. Τα άκουσα τα τραγούδια, γι' αυτό και σας μιλάω με τέτοιο ενθουσιασμό. Χώρια που η έκδοση θα είναι πολυτελής, με βιβλιαράκι μαζί, όχι σαν εκείνες τις «φτωχές», ένα απλό φακελάκι, που προσφέρουν συνήθως οι εφημερίδες λόγω κόστους.

Η «Αλληλογραφία» ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Skrow Theater μόλις έναν μήνα πριν, τον Φεβρουάριο. Ολα ξεκίνησαν από τη διασκευή της Μαρίας Παπαγεωργίου στο τραγούδι «Ξημερώνει» (Μ. Θεοδωράκης - Κ. Τριπολίτης). Αναζητήστε το στο διαδίκτυο, θα το έχετε πετύχει, αλλά ίσως να μην μπορείτε να το συνδέσετε με το πρόσωπο. Γνωρίζω ανθρώπους που όταν το άκουσαν πρώτη φορά κόλλησαν για μέρες, έπαιζαν το τραγούδι στο repeat συνεχώς.

Αρεσε πολύ και στον ίδιο τον Μίκη εννοείται. Ετσι λοιπόν ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα αλληλογραφία μεταξύ τους, όπως γινόταν παλιά, με ανταλλαγή απόψεων για τη μουσική, τη ζωή, τις προσωπικές αγωνίες και τις συγκυρίες της εποχής. Παράλληλα ξεκίνησαν και οι μεταξύ τους συναντήσεις. Εκεί ήρθε η πρόταση από τον Μίκη για να γίνει ένας δίσκος με επανεκτελέσεις τραγουδιών του με την «ανάγνωση» της Μαρίας.

«Είναι συναρπαστικός ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει τα τραγούδια, ένας τρόπος που σε καθηλώνει και σε μαγεύει» λέει ο Μίκης για τη Μαρία Παπαγεωργίου. «Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή, γιατί η μουσική μου συναντά στο πρόσωπό της έναν τόσο ιδανικό εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς των Ελλήνων ερμηνευτών, που τολμά να γεμίσει το χάσμα του χρόνου με τις υπέροχες ερμηνείες των τραγουδιών μου. Για τον λόγο αυτό οφείλω να της πω δημόσια ένα μεγάλο "ευχαριστώ"».

Η Μαρία μάς λέει για τις συναντήσεις της με τον μεγαλύτερο Ελληνα συνθέτη: «Ηταν ένα μεγάλο δώρο. Ηταν μια ανάμνηση και μια περιουσία που θα την κουβαλάω μέσα μου για πάντα. Επειδή γενικότερα δεν είμαι και άνθρωπος που μυθοποιώ πρόσωπα ή καταστάσεις, μπήκα στο σπίτι του tabula rasa.

»Αυτό με βοήθησε στην καλύτερη ανάγνωση της κάθε στιγμής μας. Ελεγα τη γνώμη μου, μου έλεγε τη δική του. Πήγα με θάρρος να "πειράξω" τα τραγούδια του και το δέχτηκε με πάρα πολλή χαρά. Αυτή ήταν και η επιθυμία του. Εμαθα απίστευτες ιστορίες για τα τελευταία 100 χρόνια της ελληνικής ιστορίας με μια πολύ ιδιαίτερη ματιά, χωρίς παράπονα και μιζέρια, γεμάτη ζωή, ακόμα και όταν μιλούσε για την εξορία στη Μακρόνησο».

Hταν άστοχη η παρουσία του στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό πιστεύεις; «Δεν είμαι σε θέση να κατακρίνω την επιλογή του να βρεθεί σε αυτό το συλλαλητήριο, που δεν σου κρύβω ότι δεν περίμενα να είναι τόσο μαζικό. Είμαι σίγουρη όμως ότι μέσα του ξέρει γιατί κάνει κάθε τι που κάνει. Μακάρι ο καθένας που ήταν εκεί να είχε τη συνείδηση τού πού είναι και για τι διαδηλώνει. Είμαστε γενικά βιαστικοί και επιπόλαιοι. Οπως δεν πρέπει να αποθεώνουμε εύκολα, δεν πρέπει και να αφορίζουμε.

»Δυστυχώς, έχουμε πολύ έντονα αυτή την τάση και ειδικά με τους ανθρώπους που εκτίθενται δημόσια. Θεώρησα άστοχες κάποιες δηλώσεις του περί αριστερού φασισμού, που εκείνη τη στιγμή άκουσα με μεγάλη αμηχανία, γνωρίζοντας το μερίδιο του πραγματικού φασισμού που υπήρχε εκεί μπροστά στα μάτια του και στο οποίο έδωσε πάτημα να χρησιμοποιεί μέχρι και το όνομά του.

»Ηταν νομίζω μία στιγμή που αδίκησε και τον ίδιο αλλά και ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Αυτά συνέβησαν πέντε μέρες πριν ηχογραφήσουμε τον δίσκο, γι’ αυτό του έστειλα τις σκέψεις μου με τα αληθινά μου συναισθήματα, πήγα από εκεί, μου είπε τη γνώμη του, συμφωνήσαμε, διαφωνήσαμε. "Ο Μίκης της επανάστασης, των ρήξεων, όλα" σκέφτηκα φεύγοντας, καθώς το μάτι μου έπεφτε στις κόκκινες μπογιές που είχαν πετάξει στο σπίτι του».


Πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/eiha-tharros-na-peiraxo-ta-tragoydia-toy-miki

Σχόλια

  1. Δεν γνωριζα αυτη τη τραγουδιστρια,μολις την ακουσα και ειναι υπεροχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη τιμή για την εφημερίδα! Εύχομαι να μην συνεχιστεί η αχαριστία των αναγνωστών της στο πρόσωπο του Μεγαλοπρεπή μας Μίκη Θεοδωράκη! Καλή ΕπΑνάσταση συναγωνιστές μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το γεγονός ότι αυτό το καταπληκτικό CD το κυκλοφόρησε η Εφημερίδα των Συντακτών αποτελεί άλλη μια μεγάλη και υπερήφανη νίκη για τον Μίκη Θεοδωράκη.

    Η εφημερίδα που μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο ανέλαβε εργολαβικά (μαζί με την Αυγή) την προσπάθεια σπίλωσης και κατασυκοφάντησης του Μίκη επί καθημερινής βάσεως, τώρα κυκλοφορεί το CD του και το προσφέρει στους αναγνώστες της, κοινώς γλείφοντας εκεί που έφτυνε, μπας και πουλήσει καμιά φυλλάδα παραπάνω.

    Ο Μίκης τους έκανε όλους άνω κάτω. Τους μπέρδεψε τελείως και τους έχει κάνει να βρίσκονται σε σύγχυση τεράστια. Είναι όμως τόσο μεγάλοι υποκριτές και τόσο φτηνά ανδρείκελα που ξευτιλίζονται από μόνοι τους, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

    Προς κομμάτόσκυλα του ΣΥΡΙΖΑ: Τον Μίκη δεν τον φτάνετε ούτε στο μικρό του δακτυλάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.