Ανοιχτή επιστολή στον κύριο Δημήτρη Κουτσούμπα - του Σπύρου Βούλγαρη

Λάβαμε στο μέιλ του Θεοδωρακισμού/Theodorakism την παρακάτω επιστολή από τον φίλο του ιστολογίου μας, Σπύρο Βούλγαρη, την οποία και αναρτάμε αυτούσια.


Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού/Theodorakism
 

Αγαπητέ κύριε Δημήτρη Κουτσούμπα, 

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τη συνέντευξή σας στην εφημερίδα Documento, στις 11 Φεβρουαρίου 2018, όπως την αναδημοσίευσε η ιστοσελίδα 902.gr

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου «Πώς κρίνετε την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο;» απαντήσατε: «Το συλλαλητήριο αυτό, όπως και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, τόσο από την άποψη των διοργανωτών, όσο και από την άποψη των ομιλιών, των συνθημάτων και του περιεχόμενου, εκθείαζε τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία, έδινε άλλοθι στο σκοταδισμό, το φασισμό και το ναζισμό, καλλιεργούσε τον αλυτρωτισμό σε βάρος γειτονικών λαών, έριχνε νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού του λαού με την ονοματολογία και αποσιωπούσε τα κεντρικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  που ήδη σας έχω περιγράψει.» 

Θέλω λοιπόν κύριε Κουτσούμπα, να σας θέσω μερικά ερωτήματα. 

Ήμουν στο Θέατρο της Πέτρας εκείνη την Τετάρτη στις 3 Ιουνίου 2015 στην εκδήλωση- συναυλία που έκανε το ΚΚΕ για να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη και στις 29 Ιουλίου 2015 διάβασα στο www.902.gr  τη χειρόγραφη ευχετήρια επιστολή σας στον Μίκη για τα γενέθλιά του. Γράφετε  στην επιστολή σας, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ: «Αγαπημένε μας σύντροφε Μίκη, Ανήμερα της επετείου των 90 χρόνων σου, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αισθανόμαστε την ανάγκη να σου πούμε για μια ακόμα φορά, ένα μεγάλο ''ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ''. Είναι τεράστια η προσφορά σου στο λαό μας, στην πατρίδα μας. Η πολιτιστική επανάσταση που έφερες, η συνεισφορά σου στην εργατική - λαϊκή αφύπνιση, μέσα από τα υπέροχα τραγούδια σου, μέσα από όλο το ανυπέρβλητο έργο σου, θα μας συνοδεύουν, θα συνοδεύουν την πορεία της Ελλάδας ''των ταπεινών και καταφρονεμένων'', στον αιώνα τον άπαντα.»

Συμφωνώ με την τοτινή άποψή σας, όπως εκφράζεται στην επιστολή σας και θέλω να σας ρωτήσω:
Η απάντησή σας στην παραπάνω ερώτηση της δημοσιογράφου αναφέρεται και στον Μίκη Θεοδωράκη; Γιατί για τον Μίκη σας ρώτησε, όχι για όλους τους ομιλητές. Αν η απάντησή σας συμπεριλαμβάνει και τον Μίκη Θεοδωράκη, οδηγούμαι να σκεφτώ ότι εδώ υπάρχει μία ανακολουθία.  Το 2015 τον λέτε σύντροφο και το 2018 ξεστομίζετε τέτοιες απόψεις. Είμαι βέβαιος ότι διαβάσατε ή παρακολουθήσατε από την τηλεόραση την αντιιμπεριαλιστική, διεθνιστική και πατριωτική ομιλία του Μίκη. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Για πολιτικό εκκρεμές δεν σας είχα…

Αν η απάντησή σας συμπεριλαμβάνει και τον Μίκη, σας ρωτώ: Πώς είναι δυνατόν να λέτε για τον σύντροφό σας τον Μίκη, τον αγωνιστή, τον φορέα της πολιτιστικής επανάστασης, που η προσφορά του στον λαό και την πατρίδα είναι τεράστια και όλη η ΚΕ του ΚΚΕ του στέλνει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» ότι η ομιλία του «εκθείαζε τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία, έδινε άλλοθι στο σκοταδισμό, το φασισμό και το ναζισμό, καλλιεργούσε τον αλυτρωτισμό σε βάρος γειτονικών λαών, έριχνε νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού του λαού με την ονοματολογία και αποσιωπούσε τα κεντρικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»; 

Αλήθεια, στο Θέατρο της Πέτρας τιμήσατε έναν από αυτούς εκθειάζουν τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία, δίνουν άλλοθι στο σκοταδισμό, το φασισμό και το ναζισμό, καλλιεργούν τον αλυτρωτισμό σε βάρος γειτονικών λαών, ρίχνουν νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού του λαού με την ονοματολογία; Όχι βέβαια! Τιμήσατε τον αγωνιστή της ελευθερίας, τον πατριώτη, τον διεθνιστή, τον οικουμενικό Έλληνα μουσουργό, τον άνθρωπο που βασανίστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε επειδή είναι κομμουνιστής. Τώρα πώς τολμάτε να λέτε αυτά που λέτε για τον Μίκη; Δεν ντρέπεστε; 

Τον Μίκη, κύριε Κουτσούμπα, τον είδα στο Σύνταγμα στα 1999 κι από κάτω μια λαοθάλασσα για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί της Σερβίας από το ΝΑΤΟ κι ύστερα τον είδα στο Βελιγράδι, επάνω στη γέφυρα να διευθύνει τη συναυλία, για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Εσάς δεν σας είδα εκεί.
Τον Μίκη τον είδα να υψώνει τη φωνή του μαζί μας ενάντια στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ. Εσάς δεν σας είδα εκεί. 

Τον Μίκη τον είδα το 2010, όταν το Πασοκ παρέδωσε την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μου, να παίρνει τους δρόμους και να ξεσηκώνει χιλιάδες λαού. Εσάς δεν σας είδα εκεί μαζί μας. 

Τον Μίκη τον είδα να κάνει κατάληψη της πλατείας Αριστοτέλους το 2011, υπερασπιζόμενος την δημοκρατία. Εσάς δεν σας είδα εκεί μαζί μας. 

Τον Μίκη τον είδα το 2012 να τον ψεκάζουν με χημικά τα ΜΑΤ. Εσάς δεν σας είδα εκεί μαζί μας. 

Δεν σας έχω δει πουθενά. Εκείνον τον έχω δει παντού, όπου ο λαός μας ξεσηκώνεται, πονά, υποφέρει κι αγωνίζεται. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια εκείνος, κυρίως, ενώνει και ξεσηκώνει τον λαό. Και ξεσηκώνει πολλές χιλιάδες. Ειλικρινά, στις διαδηλώσεις, στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που οργάνωσε ο Μίκης, δεν ρώτησα ποτέ τους διπλανούς μου εκεί στους δρόμους τι ψηφίζουν. Ξέρετε γιατί; Γιατί όλοι συμφωνούσαν με αυτά που έλεγε ο Μίκης. Ο σύντροφός μου ο Μίκης και δικός σας σύντροφος, όπως τον αποκαλέσατε εγγράφως. Όμως, κύριε Κουτσούμπα, εσάς δεν σας είδα ποτέ εκεί που ο Μίκης συσπείρωνε τον κόσμο. Έχετε σκεφτεί ότι αν τον στηρίζατε, ότι αν στηρίζατε όλους εμάς, σήμερα η Ελλάδα ίσως να ήταν ελεύθερη; Έχετε συνειδητοποιήσει την ευθύνη που έχετε αναλάβει; Την ευθύνη να μην οργανώνετε παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης; Την ευθύνη να μην αναγνωρίζετε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν έχει εθνική ανεξαρτησία; Δεν κινούνται όλα στη ζωή μόνο γύρω από το μεροκάματο. Χαμηλόμισθος είμαι και εγώ αλλά ξέρω ότι ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα, παύει να έχει οντότητα. 

Ο οικονομίστικος αγώνας δεν οδηγεί πουθενά, το γνωρίζετε αυτό.  

Αλλά απαντήστε μου και σε ένα ηθικό ερώτημα: Πώς το βαστάει η συνείδησή σας να  γράφετε τέτοιες βαριές κατηγορίες για έναν σύντροφό σας;  

Λέτε, κύριε Κουτσούμπα, ότι αγωνίζεστε για τον λαό, για την εργατική τάξη. Επομένως και για εμένα. Αλλά στους αγώνες που είμαι εγώ, δηλαδή  εκεί που είναι ο Μίκης, εσείς δεν είστε ποτέ. 

Αλλά λέτε ότι και για εμένα αγωνίζεστε. Πώς αγωνίζεστε για εμένα; Αφού λείπετε. Μόνο στην τηλεόραση σας βλέπω ατσαλάκωτο. Και στη Βουλή σας βλέπω στον ίδιο χώρο με τους φασίστες. Τι δουλειά έχετε με τους φασίστες στον ίδιο χώρο; Τι δουλειά έχετε με τους πατριδοκάπηλους, σκοταδιστές νεοναζί; 

Ξεχάσατε μάλλον ότι ο Μίκης  ήταν ένας από τους μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής και σήμερα λέτε ότι η ομιλία του στο συλλαλητήριο «εκθείαζε τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία, έδινε άλλοθι στο σκοταδισμό, το φασισμό και το ναζισμό». Εκτός αν δεν το είπατε για την ομιλία του Μίκη. Αλλά πώς είναι δυνατόν να μην το είπατε, όταν η δημοσιογράφος ξεκάθαρα σας ρώτησε «πώς κρίνετε την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη»; 

Κύριε Κουτσούμπα, μέχρι πρότινος πίστευα ότι τα στελέχη του ΚΚΕ και κυρίως ο Γενικός Γραμματέας του μιλούσαν στα ίσα και σταράτα, αντρίκεια, δηλαδή. Με αυτή σας τη συνέντευξη με διαψεύσατε. 

Ξέρετε, κύριε Κουτσούμπα, γιατί σας τα γράφω αυτά; Γιατί τόσον καιρό που δεν σας έγραφα, ενώ είχατε  επιχειρήσει να προσβάλετε τον Μίκη, δεν κοιμόμουν τα βράδια. Εγώ, κύριε Κουτσούμπα, θέλω να κοιμάμαι με τη συνείδησή μου ήσυχη, γι αυτό δημοσιεύω αυτήν την επιστολή.  

Αλήθεια εσείς, κύριε Κουτσούμπα, μετά από όλα αυτά τα ποταπά που ξεστομίσατε ενάντια στον Μίκη Θεοδωράκη, κοιμάστε τα βράδια; Κι αν ναι, πώς μπορείτε; 

Φιλικά,

Σπύρος Βούλγαρης

Σχόλια

  1. Αγαπητέ κύριε Σπύρο Βούλγαρη και συναγωνιστή, το ΚΚΕ δεν ήταν ποτέ υπέρ της της ενωμένης Ελλάδας διότι εγώ έχω κλάψει πικρά τότε στο Ηράκλειο Κρήτης όταν όλη η Κρήτη είχε συγκεντρωθεί για συζήτηση των τότε ημερών, το ΚΚΕ αντί να αποδεχθεί την πρόσκλησή μας να παρευρεθεί κάποιος από αυτό αντιθέτως μας εστάλη μία υβριστική θα έλεγα επιστολή!
    Δυστυχώς δεν την κράτησα για να μπορώ να το αποδείξω όμως όλοι οι σύλλογοι που είχαν παρευρεθεί καθώς και όλος ο κόσμος που παρέστη την άκουσε όταν διαβάστηκε..
    Κατόπιν, πιο πρόσφατα, ενθουσιάστηκα με τα υπέροχα λόγια που έγραψε ο κύριος Κουτσούμπας και είπα επιτέλους νά κι ένας υπέροχος άνθρωπος που αναγνωρίζει τον Μίκη.....
    Τώρα όμως με αυτά τα ποταπά λόγια επανέρχομαι ξανά στην υβριστική επιστολή του τότε από το ΚΚΕ...
    Συμπέρασμα; Τί να εμπιστευτείς από τους πολιτικούς! Πώς να εμπιστευτείς τους σημερινούς κυβερνήτες της πατρίδας μας;
    Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν ο Μίκης είπε για τον κύριο Τσίπρα "όμως είδα μια απονιά στα μάτια του" Δυστυχώς αυτήν την απονιά έχουν κατά βάθος οι περισσότεροι πολιτικοί. Ενδιαφέρονται μόνο να ακολουθούν εκείνο που θα τους φέρει πιο κοντά στους ψηφοφόρους που ανέβασαν εξουσιαστές χωρίς φόβο και πάθος να ρίχνουν στις κάλπες ό,τι τους τάζει χωρίς πίστη και ενδιαφέρον για τον πολίτη!
    Εκεί στο Ηράκλειο έζησα και έκλαψα για τα πάντα! Όταν το ΚΚΕ διαδήλωνε μόνο του στην πλατεία και εξανάγκαζε τους πολίτες να τρέχουν να διαδηλώνουν χωρίς αυτό στο λιμάνι!
    Δεν ξέρω τί να πω! Για το Παλλαϊκό Μέτωπο που ετοιμάζαμε ήταν χωρίς το ΚΚΕ και σίγουρα χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ακόμα και ο κύριος Γλέζος τότε προτίμησε να μας "αποκυρήξει" και να τρέξει μαζί με την επόμενη κυβέρνηση που ήταν ορατή! Πόσες φορές δεν έχω κλάψει για όποιον πρόδωσε την ψυχή και το αίμα του Μίκη μας! Του δικού Μας Μίκη! Που είναι η χαρά της ζωής και όχι σκοταδιστής του Χάους! Σε αυτό ανήκουν όλοι οι υβριστές του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.